Chiril Moţpan: În dialogul cu Federaţia Rusă şi Transnistria, Moldova a pierdut tot timpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Platformei D, Chiril Moţpan consideră că situaţia din Zona de Securitate rămâne îngrijorătoare. Spre regret, autorităţile transnistrene înaintează temeinic în cerinţele lor şi sunt foarte decise în a obţine noi beneficii din parte Moldovei, transmite IPN.

Declaraţia a fost făcută într-un briefing de presă, după şedinţa Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, desfăşurată astăzi, pe subiectul posturilor ilegale transnistrene instalate în Zona de Securitate.

„În dialogul cu Federaţia Rusă şi Transnistria, Republica Moldova a pierdut tot timpul”, a spus deputatul Platformei DA. Chiril Moţpan consideră că instituţiile statului trebuie să aibă o poziţie clară faţă de ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană.

Parlamentarul a salutat desfăşurarea şedinţei Comisiei, chiar dacă nu a avut loc la Cocieri, aşa cum a cerut Platforma DA. El am menţionat că în cadrul Comisei s-a referit la cazul veteranului războiului de la Nistru, căruia ieri, 28 iulie, i s-a aruncat un cocktail Molotov în ogradă, fiind ameninţat că, dacă va continua să protesteze, i va fi îndreptat un aruncător de grenade.

De asemenea, ministrul apărării a fost întrebat dacă deţine informaţii despre armamentul din dotarea structurilor transnistrene, câte forţe sunt acolo amplasate, cum e posibil ca posturile mobile şi cele staţionare să fie amplasate în zonele strategice. Ministrul de externe a fost întrebat dacă cunoaşte deţin sau nu unele autorităţi de acolo paşapoarte diplomatice ale Republicii Moldova şi a fost solicitat să facă o referinţă la acţiunile pe care le-a întreprins această instituţie până acum pentru a informa instituţiile străine cu privire la respectiva zonă şi dacă vede cu ochi buni înlocuirea forţelor pacificatoare cu forţe multi-naţionale, a precizat deputatul. Chiril Moţpan a solicitat ca următoarea şedinţă pe subiectul posturilor ilegale să fie cu accesul presei.

Stela Macari, deputata Platformei DA, a relatat că duminica trecută s-a deplasat în raionul Dubăsari, împreună cu colegii, unde au avut o întâlnire foarte bună cu veteranii şi locuitorii de acolo. Potrivit ei, cetăţenii sunt în continuare indignaţi de atitudinea pasivă a actualei guvernări. „Guvernare direct responsabilă de degradarea situaţiei din Zona de Securitate”. Locuitorii raionului Dubăsari aşteaptă ca Biroul pentru Reintegrare, deputaţii din Parlament să meargă cât mai des la faţa locului pentru a vedea consecinţele produse de regimul separatist din regiune şi să găsească soluţii pentru evacuarea posturilor ilegale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite