Aurel Ciocoi cere Parlamentului să permită procurarea vaccinurilor cu derogare de la lege

Aurel Ciocoi cere Parlamentului să permită procurarea vaccinurilor cu derogare de la lege

Aurel Ciocoi, premier interimar, ministru de Externe

Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, s-a adresat Parlamentului cu solicitarea de a permite guvernului în exerciţiu procurarea vaccinurilor contra noului coronavirus, cu derogare de la Legea privind achiziţiile publice, pentru a evita tergiversarea procesului de imunizare în masă a cetăţenilor. Demersul a fost făcut în cadrul audierilor la Biroul permanent al Parlamentului, transmite IPN.

Reprezentanţii cabinetului de miniştri au prezentat statistici alarmante privind numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 şi capacităţile la limită ale sistemului de sănătate publică, fapt care impune urgentarea achiziţionării vaccinurilor pentru imunizarea în masă.
 
Premierul interimar a informat membrii Biroului permanent că, în Fondul de rezervă al Guvernului, în aşa-numitul „fond de imunizare” al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi în fondurile Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, a fost identificată suma de 137 de milioane de lei, suficientă pentru procurarea unui milion de doze de vaccin. Aureliu Ciocoi a reiterat că este nevoie de prerogative suplimentare pentru a face faţă acestui val şi a începe negocierile cu producătorii externi.
 
Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a precizat că, pe lângă cantitatea de vaccinuri deja venită în ţară, în lunile martie şi aprilie se mai aşteaptă 118 mii de doze, oferite gratuit pe platforma COVAX. Însă, procurarea a cel puţin un milion de doze este o necesitate stringentă.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările