Andrian Candu: Nu vorbim acum de depunerea cererii de aderare la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnarea declaraţiei comune de către Moldova, Ucraina şi Georgia, adresată Parlamentului European, este un pas important din punct de vedere politic şi din perspectiva aspiraţiei europene a Republicii Moldova. Însă, la ora actuală, nu se vorbeşte despre depunerea cererii de aderare la UE. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Toate cele trei state ca şi elită politică ne dorim în viitor integrarea europeană şi de aceea ne-am adresat Parlamentului European cu solicitarea de a semna o rezoluţie prin care, pe lângă faptul că sunt recunoscute ca state europene, li se recunoaşte şi aspiraţia, posibilitatea ca într-o bună zi să devină membre ale UE”, a spus şeful legislativului.

Andrian Candu a mai spus că deocamdată nici la Bruxelles nu se vorbeşte despre extinderea Uniunii Europene, dar, în acelaşi timp, în cancelariile europene se vorbeşte despre faptul că unul dintre proiectele de succes ale UE a fost însăşi extinderea. Chiar dacă există acum problema cu Marea Britanie, în perspectivă, nimeni nu exclude că Uniunea Europeană se va extinde. „Contează noi să fim eligibili, să depunem cererea şi să începem capitolele de preaderare care sunt picătura cea mai frumoasă din tot procesul acesta de aderare şi presupune foarte multe investiţii, foarte multe transformări, inclusiv la nivelul vieţii de zi cu zi a cetăţeanului”, a spus preşedintele Parlamentului.

În opinia lui, şi colaborarea cu Fondul Monetar Internaţional, şi asistenţa macrofinanciară a Uniunii Europene, şi perspectiva de aderare nu sunt pentru o guvernare sau alta de la Chişinău, dar sunt pentru cetăţenilor Republicii Moldova. De aceea, orice acţiuni împotriva acestor cooperări loveşte în ţară.

Parlamentele Republicii Moldova, Georgiei şi Radei Supreme a Ucrainei au semnat o declaraţie comună prin care se face apel către Parlamentul European să adopte o Rezoluţie înainte de Summitul Parteneriatului Estic, exprimând sprijin politic pentru deschiderea perspectivei de aderare a celor trei ţări asociate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite