Andi Cristea: Sistarea asistenţei macrofinanciare a Republicii Moldova ar fi o veste bună pentru Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Asistenţa macrofinanciară din partea UE pentru Moldova este o pârghie de presiune pentru a implementa reforme care să aducă Moldova mai aproape de ceea ce înseamnă spaţiul european. Dacă această asistenţă ar fi suspendată, acest lucru ar însemna o veste bună pentru Federaţia Rusă, pentru că ar însemna o dezangajare din partea UE faţă de Moldova, a declarat europarlamentarul Andi Cristea într-un interviu pentru portalul hotnews.ro, citat de IPN.

Europarlamentarul a spus că dosarul susţinerii macrofinanciare pentru Moldova a fost foarte discutat în plenul Parlamentului European. În opinia acestuia, a asistat la o politizare a acestui dosar, dat fiind faptul că cele două grupuri politice importante sunt într-o situaţie delicată pentru că partidele partenere din Moldova, PLDM şi PL, nu se mai regăsesc la guvernare.

„Este important ca această asistenţă să fie aprobată pentru Moldova. Şi mai important este ca majoritatea de acolo să înţeleagă că noi, europenii, le vrem binele şi condiţiile puse sunt spre binele oamenilor din Moldova. Elementul de condiţionalitate dintre UE şi Moldova a apărut forţat după 2015, când a fost tăiat suportul bugetar şi cred că această condiţionalitate este o idee bună să fie întărită, dar nu cred că trebuie să ne urcăm cu picioarele peste cei din Moldova atât timp cât ei respectă valorile în care noi europenii credem”, a menţionat Andi Cristea.

Acesta a spus că banii europeni vor fi hiper-monitorizaţi şi nu pot ajunge în buzunarele politicienilor, dar în proiecte pentru cetăţean. Chiar dacă săptămâna viitoare la Strasbourg se va vota alocarea asistenţei macrofinanciare, tranşele către Moldova ar putea fi blocate dacă elementele de condiţionalitate care sunt în propunerile iniţiale nu vor fi îndeplinite, a notat europarlamentarul.

Despre schimbarea sistemului electoral, Andi Cristea a spus că UE îşi doreşte ca la Chişinău să existe înţelepciunea ca toate elementele punctate în avizul Comisiei de la Veneţia să fie preluate de către autorităţile de la Chişinău şi să existe o dezbatere cu toţi actorii politici, populaţie etc. pentru decizia finală cu privire la schimbarea sistemului de vot.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite