Andrei Spînu: Gazprom ne poate oferi o amânare a plăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul moldovean Andrei Spînu şi şeful Gazprom, Andrei Miller, după semnarea contractului de livrare a gazelor naturale către R. Moldova.
Vicepremierul moldovean Andrei Spînu şi şeful Gazprom, Andrei Miller, după semnarea contractului de livrare a gazelor naturale către R. Moldova.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că este în discuţii cu preşedintele Gazprom, Alexei Miller pentru a obţine o vacanţă a plăţilor pentru gazul procurat. Solicitarea Guvernului de la Chişinău este de amâna cu cel mult o lună plata pentru luna ianuarie, în condiţiile în care tariful achitat de cetăţeni nu acoperă preţul de achiziţie, iar Moldovagaz a acumulat datorii de peste 30 de milioane, notează IPN.

 Andrei Spînu spune că Gazprom, în calitate de principal acţionar al Moldovagaz, ar putea face o concesie în favoarea Republicii Moldova.

În luna ianuarie Republica Moldova achită un preţ de achiziţie a gazului de 646 dolari pentru o mie de metri cubi. Tariful de 11,08 lei, cu TVA inclus, pe care-l achită cetăţenii pentru gazele naturale a fost calculat la un preţ de achiziţie de 450 de dolari. Diferenţa dintre preţul de achiziţie şi tarif determină autorităţile de la Chişinău să ceară ruşilor o mică vacanţă a plăţilor. Moldovagaz este în incapacitatea de a achita la data de 20 ianuarie, avansul pentru luna în curs.

„Din cele 63 de milioane care trebuie să fie achitate până la data de 20 s-a reuşit acumularea sumei de aproximativ 30 de milioane. 30 – 32 de milioane este diferenţa pe care Moldovagaz nu va reuşi, probabil, s-o acumuleze. Am discutat cu Alexei Miller că situaţii din astea au mai fost şi este logic ca Gazprom în calitate de acţionar majoritar, care controlează 65% din acţiunile Moldovagaz, să ofere o vacanţă de plată, să ne ofere un termen prelungit până pe 20 sau până la finalul lunii februarie ca Moldovagaz să poată să-şi onoreze toate plăţile”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

Deşi au mai existat precedente când Gazprom a ameninţat Republica Moldova cu sistarea livrării gazului, Andrei Spînu spune că problema este una temporară, ce va fi depăşită imediat ce preţul gazului pe piaţa internaţională va înregistra un trend descendent.

„Noi nu vorbim de o incapacitate cronică de plată a acestei facturi, vorbim de o situaţie foarte concretă, de un deficit de casă care s-a creat din cauza creşterii necontrolate a preţului la gaz pe pieţele europene, în decembrie am avut şi zile când preţul era 2800 de dolari pentru mia de metri cubi. Moldovagaz va continua să achite avansul, pe măsură ce va colecta resursele. Şi în zilele următoare vom discuta. Aşteptăm un răspuns din partea Gazprom”, a mai spus vicepremierul.

Potrivit contractului semnat cu Gazprom, Republica Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă şi 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. În cazul neachitării plăţilor, în termen de 48 de ore, Gazprom poate dispune sistarea livrării gazului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite