Andrei Năstase: Contrabanda în Moldova a scăzut esenţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO sputnik.md
FOTO sputnik.md

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, susţine că la momentul de faţă contrabanda în Republica Moldova a scăzut esenţial. Ministrul dă asigurări că „schemele de contrabandă sunt aproape zilnic contracarate şi demantelate”. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Cu siguranţă cunoaşteţi despre dosarele pe care le-am intentat în legătură cu inadvertenţele, ilegalităţile care se produceau la Aeroportul Internaţional Chişinău şi întărirea frontierei de acolo. Bineînţeles, atunci când ai închis obloanele, nu mai trece nimeni pe acolo. Sunt sigur că mai există şi excepţii, dar nu mai este cum a fost, asta vă pot asigura”, spune ministrul.

De asemenea, Andrei Năstase dă asigurări că schemele de contrabandă nu au fost preluate de alte persoane. „Persoanele despre care am avut informaţii că au fost implicate au fost, în marea lor parte, eliberate. Azi noapte a mai fost reţinut chiar un colaborator al Poliţiei de Frontieră şi aceasta face parte din ceea ce spunem noi purificarea sistemului de oamenii care n-au ce căuta acolo”, a menţionat şeful MAI.

În altă ordine de idei, Andrei Năstase spune că Ilan Şor, care a fost anunţat în căutare internaţională de către Interpol, poate fi adus în Republica Moldova, dacă va fi prins într-o ţară a cărei cetăţenie nu o deţine. Potrivit lui, dacă acesta se află în Israel, aşa cum se vehiculează, şi dacă are cetăţenia acestei ţări, atunci va fi mai complicat. 

„Autorităţile Republicii Moldova, în special organele de drept, mă refer întâi de toate la MAI, respectă nişte proceduri. Le-am respectat de o asemenea stricteţe, încât orice riscuri de a nu fi dat în căutare internaţională acest individ au fost spulberate. Şi iată că a fost dat în căutare internaţională”, a afirmat ministrul.

Potrivit lui, acelaşi lucru se va întâmpla şi cu fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. 

„În vizita pe care o să o am în Statele Unite ale Americii, o să am grijă să atenţionez toate instituţiile de acolo cu privire la faptul că în Republica Moldova există un proces penal cu privire la uzurparea puterii în stat. Eu sper că procurorii se vor mişca mai repede decât se aşteaptă Plahotniuc şi complicii săi la uzurparea puterii în stat şi vom avea cât de curând aceleaşi demersuri şi faţă de Plahotniuc – de dare în căutare internaţională şi de tragere la răspundere penală”, a afirmat Andrei Năstase.

La scurt timp după anunţul că PDM se retrage de la guvernare, în luna iunie curent, fostul lider al democraţilor a părăsit teritoriul Republicii Moldova. Deocamdată, nu se cunoaşte cu certitudine unde se află acesta, dar se vehiculează că ar fi în SUA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite