Anatol Pahopol a demisionat din funcţia de preşedinte interimar al CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Pahopol, şi-a prezentat demisia din funcţie la şedinţa din această dimineaţă, 22 septembrie, transmite IPN.

Anatol Pahopol a declarat că nu are posibilitatea să asigure interimatul funcţiei, inclusiv pentru că anumite chestiuni de pe ordinea de zi îl vizează. Potrivit lui, „ieri au survenit astfel de împrejurări, care nu-i permit să participe”. Acesta a mai spus că, pe parcursul ultimei săptămâni, au fost mai mult declaraţii publice, prin care a fost criticată activitatea sa în calitate de preşedinte interimar al CSM.

Anatol Pahopol a făcut referire şi la sesizarea depusă la Curtea Constituţională de către deputatul Dinu Plîngău, care a solicitat să fie suspendată legea prin care Pahopol a fost numit membru, iar ulterior a devenit preşedinte al CSM. Acesta a subliniat că nu vrea să fie „ostaticul deciziilor”, indiferent care ar fi rezultatul examinărilor.

Anatol Pahopol s-a retras din sala de şedinţe, locul acestuia luându-l judecătoarea Luiza Gafton.  Membrii Consiliului s-au retras în deliberări, iar apoi au anunţat că demisia a fost susţinută cu nouă voturi pro şi trei voturi contra.

Anatol Pahopol, membru supleant al Consiliului Suprem al Magistraturii, a fost numit în calitate de preşedinte interimar al CSM la sfârşitul lunii mai. S-a întâmplat după ce au intrat în vigoare noi modificări la lege. Potrivit acestora, pe perioada vacanţei funcţiilor de membru al CSM din rândul judecătorilor, acestea pot fi suplinite de membri supleanţi. Interimatul funcţiei de preşedinte al CSM este asigurat de către decanul de vârstă. În aceste condiţii, Anatol Pahopol a devenit preşedintele interimar al Consiliului, luând locul judecătoarei Luiza Gafton.

Deputatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Dinu Plîngău, declara că „este vorba despre un abuz neconstituţional din partea majorităţii parlamentare, prin care se încearcă acapararea politică a puterii judecătoreşti prin intermediul CSM-ului”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite