Analiză: De ce Igor Dodon l-a felicitat pe preşedintele Cehiei cu admiraţie, iar pe cel al Finlandei cu interes redus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul. Igor Ddodon şi Milos Zeman
FOTO colaj Adevărul. Igor Ddodon şi Milos Zeman

Analistul politic Dionis Cenuşă a constatat că felicitarea lui Igor Dodon adresată omologului său ceh, Milos Zeman, cu prilejul câştigării alegerilor prezidenţiale din Cehia, este diferită faţă de mesajul expediat liderului de la Helsinki, Sauli Niinisto, la fel în contextul victoriei la prezidenţialele din Finlanda.

Dionis Cenuşă consideră că limbajul diplomatico-politic al preşedintelui Igor Dodon îi trădează sensibilitatea pentru liderii eurosceptici şi proruşi.

Potrivit expertului, la citirea lejeră a mesajelor de felicitare transmise de oficiul lui Igor Dodon observăm o admiraţie accentuată pentru Zeman şi un interes vizibil mai redus pentru preşedintele finlandez.

„Dodon îi propune lui Zeman să devină „prieten de nădejde” şi practic îl elogiază pentru politica purtată până acum în Republica Cehă. La fel, Dodon se pronunţă în favoarea identităţii democratice a lui Zeman, a cărui profil este caracterizat printr-o retorică filorusă şi concomitent anti-europeană. În final, Dodon chiar îl invită să viziteze Moldova, căutând astfel să-şi confirme interesul în prietenia cu aliaţii politici ai Rusiei, inclusiv din UE”, a menţionat Cenuşă într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În continuare, analistul politic precizează că, spre deosebire de mesajul lui Igor Dodon „extra-prietenos faţă de Zeman, preşedintele Finlandei a beneficiat de o felicitare mai rezervată”. 

„Dodon propune amplificarea relaţiilor bilaterale în domenii de interes comun. Mai mult ca atât, Sauli Niinisto nu a fost invitat să viziteze Moldova. Finlanda este polarizată în jurul discuţiei despre necesitatea aderării la NATO, în particular din cauza ameninţărilor parvenite din partea Rusiei. Aparent, Dodon nu preferă compania liderilor politici constructivi şi nepopulişti”, a afirmat politologul.

În concluzie, expertul politic susţine că Igor Dodon în mod repetat confirmă că vrea să se asocieze cu liderii europeni proruşi şi eurosceptici. 

„La fel, preşedintele arată că de fapt îl interesează politicienii cu discursuri populiste şi îndepărtate de politicile publice reale, precum este în cazul lui Zeman. Urmează să vedem dacă pe lângă Ungaria lui Orban şi Republica Cehă din nou sub Zeman, preşedintele Dodon ţinteşte şi alte ţări din Centrul şi Estul Europei - Grupul Visegrad”, a subliniat Dionis Cenuşă.

Mesajele integrale adresate de către Igor Dodon celor doi şefi de state

EXCELENŢĂ,

Îmi face o deosebită plăcere să Vă adresez, în numele poporului Republicii Moldova şi al meu personal, cele mai sincere felicitări cu ocazia realegerii Dumneavoastră în înalta funcţie de Preşedinte al Republicii Cehe.

Consider că această realegere reconfirmă încrederea cetăţenilor cehi în cursul de dezvoltare a ţării, promovat pe durata mandatului precedent. Sînt ferm convins căexperienţa şi abilităţile de conducere ale Dumneavoastră vor contribui pe mai departe la consolidarea prosperităţii Republicii Cehe.

Nutresc convingerea că şi în continuare vom avea în persoana Excelenţei Voastre un prieten de nădejde, implicit în consolidarea identităţii noastre democratice. Totodată doresc să Vă asigur de voinţa fermă şi disponibilitatea Republicii Moldova de a fortifica dialogul politic la toate nivelurile, în beneficiul ambelor popoare.

În speranţa de a Vă avea cît mai curînd în calitate de înalt oaspete a tării mele, Vă rog să acceptaţi, Excelenţă, asigurarea deosebitei mele consideraţii.

EXCELENŢĂ,

Îmi face o deosebită plăcere să Vă adresez, în numele poporului Republicii Moldova şi al meu personal, cele mai sincere şi cordiale felicitări, cu ocazia realegerii Dumneavoastră în funcţia de Preşedinte al Republicii Finlanda.

Profit de această frumoasă ocazie pentru a reitera, şi pe această cale, voinţa fermă a Republicii Moldova de a intensifica şi a diversifica contactele bilaterale cu Republica Finlanda în domenii de interes comun, în beneficiul cetăţenilor ambelor noastre state.

Dorindu-Vă succese în activitatea Dumneavoastră de mare responsabilitate şi în speranţa unei colaborări fructuoase pe viitor, Vă rog să agreaţi, Excelenţă, asigurarea distinsei mele consideraţii.

Amintim că preşedintele în exerciţiu Miloš Zeman a câştigat sâmbătă, 27 ianuarie, cu o diferenţă minimă, al doilea tur al alegerilor prrezidenţiale. 51,36% din alegători au votat pentru Zeman faţă de 48.63% pentru contracandidatul său, profesorul universitar Jiří Drahoš. Participarea la vot a fost de peste 66,5%.

De partea cealaltă, preşedintele în exerciţiu al Finlandei, Sauli Niinisto, a fost reales în funcţie duminică, 28 ianuarie, cu voturile a 60% dintre alegători.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite