Ambasada SUA, îngrijorată de evoluţiile recente din sistemul de justiţie din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dereck Hogan presedinte.md

Ambasada SUA la Chişinău îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu informaţiile că recenta decizie a Adunării Generale a Judecătorilor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii nu a respectat procedura legală şi ar fi avut scopul blocării reformelor necesare, inclusiv verificarea independentă a judecătorilor şi procurorilor, sau de protejare de urmărirea penală a judecătorilor acuzaţi de corupţie, transmite IPN.

Într-o declaraţie remisă presei se menţionează că Statele Unite continuă să susţină şi să monitorizeze îndeaproape eforturile de reformare şi consolidare a sistemului justiţiei din Republica Moldova.

„Statele Unite susţin reformele Guvernului Republicii Moldova în domeniul combaterii corupţiei şi pe acelea din sectorul justiţiei. Cetăţenii Republicii Moldova merită un sistem al justiţiei care să tragă la răspundere toate persoanele – inclusiv cele din cadrul sistemului – pentru orice acte criminale sau de corupţie”, se menţionează în declaraţie.

Ambasada SUA încurajează judecătorii şi procurorii din Republica Moldova să respecte principiile statului de drept, să faciliteze o mai mare transparenţă în cadrul sistemului şi să susţină eforturile care îi vor responsabiliza pe judecători, procurori şi oficiali pentru acţiunile lor. Asemenea măsuri vor spori încrederea publicului într-un sistem de justiţie care lucrează în folosul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată pe 27 septembrie, în şedinţă extraordinară, a decis revocarea din funcţie a celor şase judecători delegaţi în Consiliul Superior al Magistraturii. Este vorba despre membrii Victor Micu, Luiza Gafton, Petru Moraru, Nina Cernat, Anatolie Galben şi Dorel Musteaţă, care este şi preşedinte interimar al CSM. Şedinţa extraordinară a fost convocată la iniţiativa unui grup de judecători prin hotărârea Curţii de Apel Chişinău, după CSM a respins demersul magistraţilor de a convoca Adunarea Generală. Pe 30 septembrie, CSM a adresat o contestaţie, cerând anularea hotărârii din 27 septembrie. Potrivit CSM, „hotărârea este lovită de nulitate pe motiv că a fost convocată cu încălcarea vădită a prevederilor legale”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite