Alexandru Slusari: ASP a majorat tarifele la servicii pentru a-şi rambursa creditele

Alexandru Slusari: ASP a majorat tarifele la servicii pentru a-şi rambursa creditele

Alexandru Slusari

Vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, deputatul Alexandru Slusari, candidat pe listele Platformei DA la alegerile din 11 iulie, susţine că Agenţia Servicii Publice a majorat substanţial tarifele pentru serviciile sale pentru a rambursa creditele pe care le are, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit lui, este vorba despre „o schemă criminală, întrucât ASP pune aceste sume pe umerii cetăţenilor, în timp ce iroseşte banii publicii de sute de milioane lei pentru gaşca lui Plahotniuc”.
 
Alexandru Slusari a menţionat că schema s-ar fi constituit în câteva etape, începând cu anul 2017, când Guvernul Filip anunţa crearea ASP. Instituţia devine responsabilă pentru prestarea serviciilor cadastrale, de înregistrarea întreprinderilor şi organizaţiilor, de stare civilă, pentru înregistrarea şi evidenţa autovehiculelor şi eliberarea documentelor de identitate. Atunci, spune deputatul, s-a făcut promisiunea că tarifele pentru serviciile nou createi ASP nu vor fi majorate.
 
A urmat, în 2018, lansarea procesului de creare a centrelor multifuncţionale. Alexandru Slusari menţionează că „în marea majoritate a cazurilor ASP nu foloseşte multiplele clădiri, recent modernizate, care se află în proprietate publică, ci decide că centrele vor fi amplasate în mare parte în spaţii private, de regulă aflate în proprietatea persoanelor afiliate lui Plahotniuc şi Partidului Democrat”.  Astfel, ASP accesează sute de milioane de credite pentru a procura sau a închiria clădiri, precum şi pentru a face reparaţii capitale ale acestor imobile. Potrivit lui, acum valoarea totală a creditelor accesate este egală cu 326 de milioane de lei.
 
Mai mult decât atât, de reparaţia viitoarelor centre multifuncţionale s-ar fi ocupat mai multe companii, care la fel sunt din curtea guvernării, spune Alexandru Slusari. Potrivit deputatului, „cea mai mare sumă de 70 de milioane de lei a fost virată de către ASP companiei Aria Grup SRL, gestionată de Constantin Hincota – aceeaşi companie care a încercat să „prihvatizeze” Casa Presei”.
 
Parlamentarul conchide că prin aceste scheme, în scopul rambursării creditelor, guvernarea lui Dodon a decis majorarea mai multor tarife la cele mai solicitate servicii ASP, iar „irosirea banilor publici de sute de milioane lei pentru gaşca lui Plahotniuc şi creditele luate de ASP urmează să fie compensate din contul cetăţenilor şi al agenţilor economici”.
 
Deputatul a mai spus că, în scurt timp după alegeri, Platforma DA va obţine micşorarea tuturor tarifelor, va lansa un audit complex al activităţii ASP şi va solicita ancheta penală pe toate acţiunile Agenţiei.
 
Începând cu 1 iunie, ASP a majorat tarifele pentru mai multe servicii pe care le prestează. De exemplu, tariful pentru eliberarea plăcilor de înmatriculare pentru automobil s-a majorat de la 480 la 550 de lei, iar pentru identificarea vehiculului în cazul primei înmatriculări în Republica Moldova – de la 400 la 600 de lei. Conform noilor tarife, identificarea vehiculului înmatriculat în Republica Moldova costă 280 de lei, în loc de 200 de lei. Eliberarea certificatului de înmatriculare pentru vehicul costă 330 de lei, comparativ cu 320 de lei vechiul tarif.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările