Alegeri R. Moldova. Două partide şi un bloc electoral vor accede în Parlament dacă duminică vor fi alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament moldova

Două partide şi un bloc electoral vor accede în Parlament dacă duminică vor fi alegeri parlamentare. E vorba de PAS – 31,8% voturi, BeCS – 30,3% şi PPŞor – 5,7%. Din cei decişi, 38,5% vor vota pentru PAS. Pentru BeCS − 36,7%, pentru PPŞor − 6,9%, potrivit sondajului Vox Populi, prezentat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, transmite IPN.

Dacă duminică vor fi alegeri parlamentare, ar merge sigur la vot 69% din respondenţi. Fiecare a zecea persoană probabil că s-ar prezenta. Tot atâţia probabil că nu s-ar prezenta şi 8% sigur nu s-ar prezenta.

Întrebaţi care e personalitatea politică din Republica Moldova în care au cea mai mare încredere, 27,3% din respondenţi au spus că în Maia Sandu. În Igor Dodon au încredere 26,7%  din respondenţi, în Vladimir Voronin − 6,9%.

Întrebaţi cum consideră că decurge actuala campanie electorală, 6 din 10 persoane consideră ca aceasta decurge fără încălcări. Fiecare a cincea persoană consideră că decurge cu unele încălcări şi 12% – că decurge cu multiple încălcări. Restul nu au ştiut sau nu au răspuns la întrebare.

Fiecare a cincea persoană crede că alegerile le oferă cetăţenilor posibilitatea de a schimba reprezentanţii puterii care nu-şi îndeplinesc promisiunile. Patru din 10 consideră că această afirmaţie este parţial adevărată şi o treime consideră că nu este aşa.

36% dintre alegători consideră că societatea va deveni mai unită după alegerile parlamentare anticipate. 54% consideră că societatea va deveni mai dezbinată, fiecare a 11-a persoană nu a fost in stare să răspundă la această întrebare.

Studiul sociologic Vox Populi – Iunie 2021: „Opţiunile social-politice ale cetăţenilor în preajmă alegerilor parlamentare anticipate”, a fost realizat pe un eşantion de 1167 de persoane de 18 ani şi mai mult, din 81 localităţi ale Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană. Cercetările în teren au fost efectuate în bază de chestionar la domiciliul respondenţilor în perioada 10-20 iunie curent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite