Adevărul Live. Sergiu Sîrbu, despre legile controversate adoptate de Parlamentul de la Chişinău care au stârnit criticile UE, SUA şi FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova Sergiu Sîrbu este invitatul de luni, 30 iulie, al emisiunii „Adevărul Live Moldova”. El explică de ce a fost nevoie ca Parlamentul să adopte un pachet de legi în domeniul fiscal, care imediat au fost criticate nu doar de opoziţia de la Chişinău, dar şi de UE, SUA sau FMI, fiind vorba despre legea privind declararea voluntară şi stimularea fiscală, cunoscută şi ca legea amnistierii capitalului.

De ce partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au venit cu critici dure la adresa guvernării după adoptarea legii amnistierii capitalului? Care este reacţia PDM la aceste critici? Riscă Moldova să piardă asistenţa financiară şi din partea FMI, după ce a pierdut-o pe cea din UE? Chişinăul ar putea fi izolat pe plan internaţional după ultimele evenimente: (invalidarea alegerilor din Capitală şi adoptarea amnistierii capitatului) Care este garanţia că cei implicaţi în furtul din sistemul bancar nu vor putea să-şi legalizeze banii? Care mai sunt şansele ca Parlamentul să renunţe la aceste legi?. Discutăm despre aceste subiecte începând cu ora 20.00 pe adevarul.ro, pagina de Facebook Adevărul Republica Moldova şi pe postul de televiziune 10TV.

De asemenea, vom vorbi despre protestele opoziţiei faţă de guvernare şi lipsa de reacţie a PDM. De ce Parlamentul refuză audierile pe subiectul furtului miliardului, ce şanse mai au democraţii să rămână la putere etc.

Amintim că majoritatea parlamentară a adoptat joi, 26 iulie, legea privind declararea voluntară şi stimularea fiscală.

Aceasta presupune că persoanele care anterior nu şi-au declarat veniturile, imobilele, maşinile şi alte bunuri, le pot declara şi legaliza contra unei taxe de 3% din sumă.

Opoziţia parlamentară şi cea extraparlamentară a criticat iniţiativa guvernării, precizând că aceasta ar putea duce la legalizarea mijloacelor financiare sustrase anterior si sistemul bancar moldovenesc.

De partea cealaltă, preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a lăudat adoptarea respectivei iniţiative. Speakerul a spus că este vorba de un „mecanism care va reduce economia tenebră din Republica Moldova”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite