Unde-s sutele de milioane de lei promise pentru proiectele de eficienţă energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut aproape doi ani de când a fost anunţat primul concurs pentru finanţarea unor proiecte din Fondul pentru Eficienţă Energetică (FEE), dar încă n-a fost alocat niciun ban în acest sens

Fondul pentru Eficienţă Energetică şi-a propus pentru anul 2014 valorificarea unui buget de circa 300 de milioane de lei pentru dezvoltarea unor proiecte de eficienţă energetică şi utilizarea energiei regenerabile în sectorul public şi cel privat, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Contractele de finanţare încă n-au fost semnate

Suma pare una impunătoare în comparaţie cu cele circa 100 de milioane de lei ce fuseseră planificate pentru anul 2012 şi 160 de milioane de lei preconizate pentru 2013. În realitate, sumele ce urmau a fi alocate în anii 2012-2013 încă nu au ajuns la beneficiari şi, împreună cu sumele planificate pentru 2014 au format un sold de 300 de milioane de lei. De exemplu, în anul 2012, din cele 100 de milioane de lei s-a cheltuit doar un milion.

„Abia la finele anului trecut, Consiliul de administrare al Fondului a aprobat finanţarea a 87 de proiecte de eficienţă energetică în valoare de 130 de milioane de lei pentru o serie de instituţii din localităţile Republicii Moldova. Contractele de grant urmează a fi semnate în scurt timp“, a declarat Mihai Lupu, proaspătul director al instituţiei. Managerul recunoaşte că există întârzieri, dar spune că banii sunt alocaţi de finanţatorii externi şi e nevoie de respectat mai multe proceduri de selecţie şi aprobare.

Soluţii pentru accelerarea procesului

Totodată, Mihai Lupu a precizat că pentru a facilita depunerea documentelor a fost eliminată cerinţa ce prevedea că la prima etapă (din cele patru) - „Evaluarea si aprobarea iniţială a proiectului“, solicitantul trebuie să prezinte un certificat de audit energetic. „Acum trebuie să-l prezinte după ce trec de prima etapă“, a precizat oficialul.

În acelaşi timp, vicepremierul Valeriu Lazăr susţine că pentru a facilita procesul de pregătire a dosarului de aplicare, „soluţia ar fi crearea unui ghişeu unic, unde beneficiarii- primari şi gestionari ai instituţiilor bugetare aplicante - să fie ajutaţi, informaţi şi consultaţi la perfectarea actelor necesare“.

Fondul pentru Eficienţă Energetică a lansat, în decembrie 2013, un nou apel de colectare a propunerilor de proiecte în domeniul eficienţei energetice şi valorificării surselor de energie regenerabilă, pentru sectorul public, în valoare de 150 de milioane de lei. Cererile de finanţare sunt colectate începând cu 21 ianuarie.

Fonduri europene

Mijloacele financiare vin de la Comisia Europeană ca suport bugetar, dar sunt destinaţi strict pentru completarea Fondului pentru Eficienţă Energetică. Este o precondiţie a Comisiei Europene pentru a evita situaţia în care banii sunt cheltuiţi în alte scopuri, aşa cum s-a întâmplat în 2012. Pentru instituţiile publice sunt prevăzute finanţări nerambursabile, iar pentru cele private - credite în condiţii avantajoase.

PR politic în loc de eficienţa energetică

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite