Consilierul lui Traian Băsescu: România are şansa să preia din pieţele energetice ale Republicii Moldova şi Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Chifu, consilier prezidenţial pentru afaceri strategice
Iulian Chifu, consilier prezidenţial pentru afaceri strategice

România are şansa de a prelua o parte importantă din piaţa energetică a Republicii Moldova şi chiar a Ucrainei, dacă are rezervele şi capacitatea de export, susţine Iulian Chifu, consilierul preşedintelui României pentru Afaceri Strategice, într-un interviu pentru energynomics.ro

"Este foarte importantă racordarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la România, cu posibilitatea de a exporta energie electrică şi gaz, pentru că acest lucru are relevanţă geopolitică şi poate creşte greutatea strategică a ţării noastre în regiune. Participarea la marile proiecte occidentale din coridorul sudic european – Nabucco, AGRI – sau la alte proiecte noi de coridoare de transport – coridorul Est-Vest Marea Neagră-Marea Caspică – sunt importante pentru diversificarea surselor şi rutelor de import şi pentru valorificarea potenţialului de stat de tranzit pentru produse energetice“, afirmă Iulian Chifu într-un interviu pentru portalul energynomics.ro.

Potrivit consilierului prezidenţial, interconexiunea sistemelor energetice ale Republicii Moldova cu România   va funcţiona ca variantă alternativă sau chiar va putea înlocui alţi furnizori răsăriteni cu preţuri mai mari.

"Anul 2016 ar putea fi unul în care România să poată exporta constant şi să preia piaţa Republicii Moldova. Până atunci, interconectarea permite Republicii Moldova o alternativă pentru aprovizionarea cu gaze – prin interconectări succesive gazul poate veni de oriunde din Europa – dă şi o posibilitate mai mare de negociere a resurselor importate din Federaţia Rusă. Dealtfel consumul din Republica Moldova era echivalent, acum câţiva ani, cu cel al judeţului Iaşi – care avea atunci suficientă industrie. Este o variantă fezabilă pe termen mediu“, afirmă Iulian Chifu.

În opinia consilierului o problemă ar putea constitui faptul că orice conductă de pe teritoriul Republicii Moldova aparţine Moldovagaz, care are drept acţionar majoritar Gazprom.

"Nu cunosc în detaliu regulile de vot din interiorul acestei companii, dar cred că Republica Moldova şi-a păstrat o acţiune de aur care-i permite drept de veto în chestiunile de strictă urgenţă. În plus, Republica Moldova are capacitatea de a recurge la instrumente administrative în momente speciale de criză, de urgenţă. Deci va putea funcţiona această interconectare de fiecare dată când gazul va fi tăiat ori întrerupt de către furnizor. În rest, ţine de capacitatea Republicii Moldova de a-şi rezolva problemele şi, dacă e cazul, de a schimba eventual raportul de proprietate sau condiţiile de funcţionare şi luare a deciziilor la nivelul distribuitorului său naţional. Intrarea în Comunitatea Energetică şi adoptarea celui de-al treilea pachet energetic european ar putea rezolva problema în primul rând pentru că furnizorul de gaze Gazprom va trebui să vândă participaţiunea sa majoritară la distribuitorul Moldovagaz“, mai spune Iulian Chifu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite