S-a decis revenirea la preţurile plafon pentru carburanţii din Moldova

S-a decis revenirea la preţurile plafon pentru carburanţii din Moldova

Preţurile la carburanţi vor fi din nou plafonate de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Premierul Ion Chicu anunţă că decizia de a reveni la această metodă reiese din analiza efectuată în cadrul Grupului guvernamental de monitorizare a preţurilor, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful cabinetului de miniştri menţionează că modificările legislative, cu privire la revenirea plafonării de către ANRE a preţurilor la carburanţi, vor fi aprobate de Guvern în timpul apropiat.

Acum două săptămâni, preţurile la benzină şi motorină s-au majorat în medie cu 70 de bani, iar la gazul lichefiat cu un leu. Recent, petroliştii au anunţat ieftiniri de aproximativ 20-25 de bani.

Din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămâni preţurile plafon la benzină şi motorină, însă, în martie 2019, Agenţia a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliştii stabilesc de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat, fără să depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%. În schimb, petroliştii urmează să prezinte calculele de rigoare în termen de trei zile de la afişarea noilor preţuri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: