Republica Moldova va trece în iunie 2015 la televiziunea digitală terestră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai avem încă un an până vom trece la televiziunea digitală FOTO
Mai avem încă un an până vom trece la televiziunea digitală FOTO

Guvernul de la Chişinău a aprobat astăzi programul privind tranziţia de la televiziunea analogică la cea digitală terestră, care este de o calitate mai înaltă decât cea analogică

Executivul a aprobat două proiecte conexe ce ţin de continuitatea furnizării fiabile a serviciilor de comunicaţii electronice mobile: unele modificări şi completări la Programul de management al spectrului de frecvenţe radio şi proiectul Programului privind tranziţia de la televiziunea analogică la cea digitală terestră.

Principala modificare la Programul de management al spectrului de frecvenţe radio se referă la eliberarea prin încredinţare directă în perioada mai-iunie 2014 a licenţelor pentru dreptul de utilizare a resurselor de spectru radio din banda de frecvenţe 800 MHz, din porţiunea de bază a benzii 900 MHz şi din banda de frecvenţe 1800 MHz. Licenţele vor fi eliberate furnizorilor care deja operează în reţelele de comunicaţii electronice mobile celulare din Republica Moldova.

Totodată, vor fi expuse la concurs în perioada iulie-noiembrie 2014 licenţele pentru dreptul de utilizare a resurselor de spectru radio disponibile din banda extinsă de frecvenţe 900 MHz, inclusiv resursele nesolicitate şi nealocate anterior, anunţă Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC).

Aceasta le va da posibilitate furnizorilor de servicii de comunicaţii mobile să-şi dezvolte serviciile şi să implementeze tehnologii avansate. În acelaşi context va fi valorificat aşa-numitul „dividend digital” – frecventele care se eliberează in cadrul tranziţiei la televiziunea digitală terestră.

Întreprinderea de Stat Radiocomunicaţii urmează să asigure această tranziţie până în iunie 2015, termen asumat prin acordurile internaţionale.

Printre avantajele tranziţiei la televiziunea digitală se numără calitatea constantă bună a imaginii în toată zona de recepţie, mai multe programe TV disponibile spre vizionare în orice localitate din ţară, sunetul stereo, imaginea HD (de înaltă definiţie) şi posibilitatea de a privi filme cu câteva coloane sonore sau subtitrare în mai multe limbi. Astfel se va diminua esenţial decalajul între zona rurală şi cea urbană în ceea ce priveşte accesul la programe audiovizuale. Noua tehnologie va permite radiodifuzorilor existenţi să extindă semnificativ zona în care sunt recepţionate programele TV.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite