Republica Moldova ar putea exporta până la 200.000 de tone de grâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul mic al grâului îi nemulţumeşte pe producătorii agricoli
Preţul mic al grâului îi nemulţumeşte pe producătorii agricoli

Recolta de grâu din anul 2013 a depăşit cifra de un milioane de tone şi este una dintre cele mai bune din ultimii 10 ani, a anunţat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov.

Ministrul Vasile Bumacov a precizat că în acest an agricultorii au recoltat circa 3,1 de tone de grâu la hectar, cu circa o tonă mai mult decât în anii trecuţi.

"Circa 40% din grâu este alimentar, iar restul va fi folosit pentru furaje. Peste 70.000 de tone vor fi material semincer, 340.000 de tone vor asigura securitatea alimentară a ţării, 400.000 de tone vor fi consumate de sectorul zootehnic, alte 30.000 vor fi direcţionate pentru completarea rezervelor de stat, iar pentru export vor rămâne între 160 şi 190.000 de tone”, a spus Bumacov.

Ministrul a afirmat că există anumite semnale că cineva încearcă să dicteze regulile şi preţurile de pe piaţa cerealelor, dar ministerul va depune toate eforturile pentru ca piaţa să nu fie monopolizată, iar preţul la pâine să acopere costurile de producţie.

„Formarea preţurilor va depinde şi de relaţiile dintre producători şi procesatori. În anul 2012 procesatorii au lucrat în pierdere. Or preţul ajunsese la 3.600 de lei pentru o tonă şi după dialogul dintre cele două părţi s-a negociat un cost de 3.200 de lei. În acest an, când preţul a coborât la circa 2.000 de lei pentru o tonă de grâu, vor fi iarşi negocieri pentru ca preţul să acopere costurile de producere. În fiecare an există tendinţe de a monopoliza exportul de cereale şi cel de fructe şi legume, însă ministerul face tot posibilul pentru a-i feri pe producători de cei care vor să blocheze situaţia”, a remarcat Bumacov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite