Portarea numerelor, începută cu stângul. Companiile mici acuză agenţia de reglementare că ar favoriza monopolistul de pe piaţa telefoniei fixe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 iulie, utilizatorii de telefonie mobilă, iar de la 1 august şi cei de telefonie fixă vor putea schimba operatorul, fără să-şi piardă numărul. Procesul ar putea fi blocat însă de taxa de portare - circa o sută de lei pentru o operaţiune, prea mare pentru companiile mici

Guvernaţii susţin că e o mare realizare faptul că şi în Republica Moldova, în sfârşit, va fi posibilă transferarea de la un operator la altul, păstrând numărul de telefon. „Spre asta am mers în ultimii doi ani. De la implementarea portabilităţii vor avea de câştigat toţi. Consumatorii vor putea alege compania ce oferă cele mai bune servicii, operatorii – să atragă mai mulţi abonaţi, iar statul - să obţină astfel o piaţă concurenţială şi o calitate mai mare a serviciilor“, a declarat, ieri, Pavel Filip, ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor.

VA CREŞTE CONCURENŢA ŞI VOR SCĂDEA TARIFELE

Sergiu Sâtnic, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), a menţionat că procesul de pregătire a trecerii la portabilitate a durat cinci ani. Potrivit lui, un beneficiu important, pe lângă cele enunţate de ministru, va fi diminuarea diferenţelor actuale dintre tarifele în reţea şi cele în afara reţelei. Sâtnic n-a putut însă preciza cu cât ar urma să scadă tarifele.
Directorul ANRCETI a subliniat că abonaţii nu vor fi obligaţi să plătească pentru portarea numărului, taxa urmând a fi suportată de companiile de telefonie. Oficialul n-a spus care va fi taxa, menţionând doar că aceasta „a fost stabilită după discuţii în cadrul şedinţelor unui grup de lucru cu participarea operatorilor de telefonie, mediate de agenţie“.

TARIF MARE DE PORTARE

În cazul celor trei operatori de telefonie mobilă nu au apărut conflicte. Alta e situaţia la telefonia fixă: companiile mici sunt revoltate de faptul că a fost stabilit un tarif foarte mare, de 7,5 dolari (fără TVA), pentru portarea unui număr.
„Aplicarea unui tarif de portare între furnizori înseamnă, de fapt, crearea unor bariere suplimentare în calea realizării portabilităţii numerelor de telefonie fixă şi constituie un factor de distrugere a concurenţei pe această piaţă“, se menţionează într-o adresare către administraţia ANRCETI, semnată de un grup de opt firme.
Alexandra Ciubuc, şefa Direcţiei dezvoltarea telefoniei din cadrul companiei Starnet, susţine că există mari deosebiri între situaţia de pe piaţa de telefonie mobilă şi cea fixă.

„Cei trei operatori de telefonie mobilă activează, practic, în condiţii egale. Pe piaţa de telefonie fixă însă Moldtelecom e monopolist. Întreprinderea a moştenit o reţea extinsă de comunicaţii, iar până nu demult consumatorii au achitat taxe de conectare de 500-900 de lei. Operatorii alternativi sunt puşi într-o situaţie defavorabilă, pentru că trebuie să dezvolte pe loc gol o reţea, iar impunerea unei taxe de portare presupune costuri în plus“, a precizat Alexandra Ciubuc de la Starnet.

Potrivit managerului, firmele au propus să fie eliminată această taxă, dar ANRCETI a respins ideea, susţinând că reexaminarea taxelor va fi posibilă doar după două luni de la aplicarea portabilităţii.

Sergiu Paşa, avocatul companiei Sun Communications, susţine că autoritatea de reglementare nu a ţinut cont de opinia celorlalţi operatori, iar toate discuţiile publice au fost mai mult formale.

„Agenţia a organizat o dezbatere publică a condiţiilor tehnice şi comerciale pentru portare. Dar aceasta a fost în limba engleză şi nici nu s-a vorbit despre mărimea tarifelor. Ulterior, proiectul privind condiţiile tehnice şi comerciale a fost plasat pe pagina web a agenţiei, dar numai pentru patru zile, în perioada sărbătorilor de iarnă, când n-avea cum fi o dezbatere publică“, a declarat Sergiu Paşa, reprezentant al companiei Sun Communications.

În opinia reprezentantului Sun Communications, în condiţiile în care Moldtelecom deţine peste 90% din piaţă şi, în plus, aplică tarife la abonamente mai mici decât costurile reale, portarea va fi un proces pur formal, „pentru a raporta că şi noi avem aşa ceva“.

Concurenţa neloială stimulată de Guvern

Sergiu Sâtnic, directorul ANRCETI, neagă că agenţia ar favoriza întreprinderea monopolistă, iar despre taxă spune că e una adecvată. Cât despre tarifele mici la abonamente practicate de Moldtelecom, şeful agenţiei afirmă că nu poate face nimic, deoarece legislaţia prevede că Executivul trebuie să decidă acest lucru. „De zece ani ne adresăm la Guvern cerând să revizuiască aceste tarife, dar solicitările noastre rămân fără răspuns“, a constatat oficialul.

Cum treci de la un operator la altul

Portabilitatea numerelor permite utilizatorilor de servicii de telefonie să păstreze numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul. Portarea se face doar în cadrul aceleiaşi categorii (fix-fix, mobil-mobil).
Ala Baidauz, şefă de direcţie în cadrul ANRCETI, a explicat că, pentru a beneficia de un astfel de serviciu, utilizatorul va trebui să depună o cerere care va conţine datele din buletin şi numărul de telefon. Portarea trebuie realizată în cinci zile lucrătoare, indiferent de operator. Procesul se poate prelungi din motive tehnice, dar nu mai mult de 30 de zile lucrătoare.
În cazul în care termenul va fi depăşit, furnizorul de telefonie va plăti clientului o penalitate de o sută de lei pentru fiecare zi de reţinere, iar în caz că numărul a fost portat din greşeală, furnizorul îi va achita clientului o amendă de o mie de lei şi câte o sută de lei pentru fiecare zi în care numărul a fost schimbat.

Potrivit specialistului de la ANRCETI, cererea poate fi respinsă dacă abonatul are datorii neachitate sau nu îndeplineşte condiţiile contractului. Pentru a afla ce numere de telefon au fost portate utilizatorii pot accesa site-ul www.portare.md. În cazul în care numărul de telefon a fost portat şi are tarif diferit, în timpul apelului, veţi fi atenţionat printr-un ton special.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite