Moldovagaz cere majorarea cu 13,1% a tarifului la gazele naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul gazelor de import a crescut anul trecut
Preţul gazelor de import a crescut anul trecut

SCUMPIRE Tariful la gaze pentru populaţie ar putea depăşi 5 lei pentru un metru cub, în timp ce pentru unii agenţi economici va trece de 5,5 lei pe metru cub

Chiar în ultima zi a anului 2010, monopolul gazelor din Republica Moldova, întreprinderea mixtă moldo-rusă „Moldovagaz" a transmis Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cererea de majorare a tarifelor la gazele naturale în medie cu 13,1%. În consecinţă tariful mediu de livrare a gazelor naturale consumatorilor finali ar urma să ajungă la 4636 lei pentru o mie de metri cubi de gaze (fără TVA de 6%).

Iacob Cazacu, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al „Moldovagaz" argumentează cererea de majorare prin majorarea cu 11,7% a preţului mediu de procurare a gazului începând cu unu ianuarie 2011, de la 262,95 dolari pentru o mie de metri cubi, preţ luat în calcul în tariful în vigoare începând cu 18 mai 2010, până la 293,8 dolari pentru o mie de metri cubi. De asemenea administraţia Moldovagaz reclamă creşterea cu circa 10% a costurilor de transportare a gazelor şi cu 6% a celor de distribuţie.

Populaţia ar putea plăti un tarif de
peste 5 lei pentru un metru cub de gaze

Calculele noastre arată că la o majorare egală a tarifului pentru toate categoriile de consumatori, cel mai mult ar urma să plătească agenţii economici conectaţi la conductele de presiune joasă, circa 5408 lei pentru o mie de metri cubi de gaze (fără TVA de 6%), iar cu TVA 5733 lei. De cel mai mic tarif ar urma să beneficieze CET-urile - 4075 lei pentru o mie de metri cubi de gaze (fără TVA de 6%), care primesc gaze mai ieftine atât pentru că sunt conectate la conductele de presiune înaltă şi costurile de transport a gazelor sunt minime, cât şi pentru a preveni o majorare şi mai mare a tarifelor la energia termică şi la cea electrică.

ANRE promite excluderea
unor costuri pretinse de Moldovagaz


Populaţia ar urma să achite în cazul unui consum de până la 30 metri cubi de gaze pe lună un tarif de 4658 lei pentru o mie de metri cubi de gaze (fără TVA de 6%), iar pentru gazele consumate peste cota de 30 metri cubi, tariful nou ar putea ajunge la 5130 lei pentru o mie de metri cubi de gaze (fără TVA de 6%).
Anterior Victor Parlicov, directorul general al ANRE a declarat pentru Adevărul că şedinţa de ajustare a tarifelor la gazele naturale şi alte utilităţi ar urma să aibă loc în a doua jumătate a lunii ianuarie a anului curent. Totodată el a promis că până la majorare vor intra în vigoare unele acte normative ale ANRE, care ar putea permite diminuarea unor costuri incluse în calculul tarifelor, precum rata pierderilor de gaze.

În prezent, ANRE verifică şi analizează materialele şi calculele prezentate de SA „Moldovagaz".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite