De ce Gazprom refuză semnarea unui nou contract de livrare a gazelor în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile privind semnarea unui nou contract de import a metanului de la Gazprom au intrat într-un impas şi nu se ştie când vor fi reluate. Gigantul rus al gazelor susține că mai întâi trebuie semnat un acord interguvernamental moldo-rus privind cooperarea din domeniul gazier și soluționarea problemei datoriilor.

În iunie 2011, autorităţile de la Chişinău împreună cu administraţia Moldovagaz au constituit un grup de lucru ce urma să negocieze cu Gazprom un nou contract de import al gazelor. După câteva şedinţe comune cu reprezentanţii gigantului rus, din noiembrie 201,1 tratativele au fost suspendate.
Motivul oficial a fost faptul că Moldova a acceptat să implementeze condițiile Pachetului Energetic III al UE.

Potrivit unor surse din cadrul Guvernului, negocierile ar putea fi reluate doar după semnarea unui acord interguvernamental moldo-rus în care să fie specificate atât direcţiile de cooperare în domeniul energetic şi gazier, cât şi rezolvarea chestiunii datoriei acumulate de Republica Moldova, inclusiv, regiunea separatistă transnistreană față de Gazprom.

Moldovagaz, obligată să achite datoriile Transnistriei

Vadim Ceban, şeful Direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică din cadrul Ministerului Economiei, spune că negocierile cu Gazprom atât în privinţa semnării unui nou contract, cât şi referitor la identificarea unei soluţii privind datoriile regiunii separatiste ar putea fi reluate în scurt timp.

Anterior vicepremierul Valeriu Lazăr susținea că noul contract cu Gazprom nu va fi încheiat până nu va exista o claritate cu privire la modul de funcţionare a sistemului gazifer în Republica Moldova în perspectivă medie şi lungă, în contextul implementării pachetului doi și trei din politica energetică a UE.

Totodată, oficialul moldovean preciza că o altă condiţie pentru a semna noul contract este clarificarea situaţiei cu datoriile şi consumul de gaze în partea stângă a Nistrului. „Atâta timp, cât nu vom înţelege ce se întâmplă cu consumul de gaze din stânga Nistrului, nu se va încheia un nou contract", menționa Valeriu Lazăr.
În prezent, datoria faţă de Gazprom a regiunii transnistrene depaşeşte trei miliarde de dolari.

Filat şi cu Ponta vor decide soarta gazoductului Iaşi-Ungheni

Gazprom blochează pe şest gazele de şist din Europa de Est

De ce România este obligată să construiască conducta de gaze Iaşi-Ungheni

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite