Cum scăpăm de Gazprom? Trecem la paie şi tizic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La eveniment a fost organizată şi o expoziţie de materie primă eco-energetică
La eveniment a fost organizată şi o expoziţie de materie primă eco-energetică

Autorităţile moldoveneşti vor să scape de şantajul Gazprom prin promovarea surselor alternative de energie şi a eficienţei energetice

Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică au lansat ieri prima ediţie „Moldova Eco-Energetică" ce are drept scop promovarea energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Aceasta face parte dintr-o amplă campanie socială de promovare a surselor alternative de energie şi a eficienţei energetice, desfăşurată de Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu Uniunea Europeană şi PNUD Moldova.

Putem economisi până la 30-40% din energie

„Studiile arată că putem economisi până la 30-40% din energie şi putem substitui prin surse de energie regenerabile de care dispunem până la 20% din consumul de resurse energetice", a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei. Potrivit oficialului scumpirea semnificativă a gazului în ultimii ani a forţat autorităţile şi populaţia să se preocupe de economisirea resurselor energetice. Totodată, Valeriu Lazăr a ţinut să accentueze că pe această cale am putea să reducem din dependenţa de gazele ruseşti.

Uniunea Europeană ne ajută să ţinem piept pretenţiilor Gazprom

Şeful Delegaţiei UE în Moldova, Dirk Shuebel, a declarat că Uniunea Europeană şi alţi donatori sunt gata să sprijine Republica Moldova cu suport financiar şi tehnic în vederea ridicării eficienţei energetice. El a menţionat în special Proiectul Energie şi Biomasă în valoare de 14,56 milioane de euro, care are scopul de a spori în mod semnificativ utilizarea resurselor de energie regenerabilă în Republica Moldova.

PRETENŢII Pentru ca să ne dea gaz mai ieftin, Gazprom ne cere să renunţăm la integrarea în UE

În cadrul festivităţii au primit premii simbolice câţiva „pioneri" care au trecut la folosirea resurselor energetice de alternativă.
Astfel Vasile Moraru de la Coloniţa, Chişinău, are o instalaţie ce produce energie electrică din bălegar de vită. La Antoneşti, Ştefan Vodă, şcoala, grădiniţa şi biserica sunt încălzite de la o instalaţie ce lucrează pe bază de paie.

Anul viitor însă în cadrul „Moldova Eco-Energetică" se vor da premii mai substanţiale.

Gazprom negociază cu ginerele milionarului moldovean Nicolae Ciornâi achiziţia de benzinării în România

Guvernul îşi propune ca, până în anul 2020, aproximativ 20% din balanţa energetică să fie asigurată din surse alternative de energie, iar ca prim pas a fost alocarea în acest an a 25 milioane de lei din Bugetul de Stat pentru programe de sporire a eficienţei energetice în instituţiile publice. Se preconizează ca în 2012 suma dată să crească la 180 de milioane lei, fiind creat Fondul pentru eficienţă energetică, iar finanţările vor putea fi accesate şi de mediul de afaceri.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite