Cine minte? Drăguţanu şi Sturzu se contrazic în privinţa celor trei bănci monitorizate. Dezvăluirile făcute la Parlament de viceguvernatorul BNM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Drăguţanu şi Ion Sturzu prezintă date diferite privind auditarea băncilor aflate sub supraveghere specială FOTO: Alexandru Tarlev
Dorin Drăguţanu şi Ion Sturzu prezintă date diferite privind auditarea băncilor aflate sub supraveghere specială FOTO: Alexandru Tarlev

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, şi viceguvernatorul instituţiei Ion Sturzu au prezentat informaţii diferite privind etapa la care se află rapoartele privind auditul de diagnostic la cele trei bănci aflate sub supraveghere specială - Moldova-Agroindbank, Moldindconbank şi Victoriabank.

Viceguvernatorul BNM Ion Sturzu a venit miercuri, 10 februarie, în faţa membrilor Comisiei economie, buget şi finanţe pentru a prezenta informaţii privind situaţia din sectorul bancar. Referitor la cele trei bănci aflate sub supravegherea BNM, Sturzu a afirmat că încă în luna august 2015 partenerii de dezvoltare au cerut verificarea activităţii acestor instituţii financiare.

„Creditări riscante şi lipsă de transparenţă a acţionarilor”

Potrivit viceguvernatorului, la aceste bănci era vizibil faptul că aveau loc creditări riscante şi se atesta o lipsă de transparenţă a acţionarilor. Astfel, băncile monitorizate de BNM au realizat mai multe licitaţii şi au selectat companii internaţionale de audit cu renume pentru efectuarea studiului de diagnostic. „O mulţime de probleme în sectorul financiar sunt cauzate de lipsa de transparenţă a acţionarilor băncilor. (...) În cazul unei bănci, auditul a fost finalizat, iar raportul este analizat de BNM şi partenerii de dezvoltare. Raportul în urma auditului la cea de-a doua bancă va fi prezentat la începutul săptămânii viitoare, iar în cazul celei de-a treia bănci - în martie”, a precizat Ion Sturzu.

Potrivit viceguvernatorului, BNM a stabilit, în cadrul examinării informaţiei obţinute, că îngrijorările autorităţilor străine s-au adeverit în mare parte şi „acum se analizează fiecare constatare”. „Noi am întreprins mai multe măsuri, cum ar fi să încercăm să responsabilizăm acţionarii fictivi pentru că să se autodenunţe la BNM, să putem să comunicăm cu ei şi să-i responsabilizăm pentru a nu fi admise abateri. Procesul de monitorizare este continuu. Marea problemă ţine de calitatea acţionarilor la aceste bănci. Nu am făcut publică această informaţie, dar BNM a efectuat anul trecut controale la mai multe bănci şi au fost aplicate sancţiuni, penalităţi”, a dezvăluit Ion Sturzu.

Întrebat despre riscul ca cele trei bănci supravegheate să repete soarta băncilor aflate în proces de lichidare, viceguvernatorul a menţionat că situaţia este diferită şi „în timpul apropiat” nu se prevede declanşarea unor astfel de probleme în sectorul bancar. Totuşi, Sturzu a menţionat că nu poate să spună prea multe, deoarece a fost examinat doar un raport privind verificările la băncile monitorizate.

Drăguţanu: Supravegherea specială nu a fost instituită în urma unor tranzacţii dubioase

Totuşi, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, declara, săptămâna trecută, în cadrul prezentării raportului privind inflaţia, că supravegherea specială nu a fost instituită în urma unor tranzacţii dubioase, iar raportul de audit la două dintre cele trei bănci a fost deja prezentat partenerilor de dezvoltare. „În cazul cele de-a treia bancă, partenerii noştri de dezvoltare cunosc faptul că activitatea auditorilor a început cu întârziere şi ei cunosc motivele şi când este planificată finalizarea auditului, iar noi suntem în grafic”, a afirmat Drăguţanu.

Deputat: La una din aceste bănci portofoliul de credite neperformate a crescut brusc

După ce au ascultat informaţiile prezentate de Ion Sturzu, deputaţii socialişti au afirmat că acesta este optimist în privinţa evoluţiilor de la cele trei bănci. „Este posibil ca acum să aibă recreditarea în condiţiile în care anumite sume de bani au fost scoase din aceste bănci înaintea instituirii supravegherii speciale de către BNM. Vă spun pentru că la una din aceste bănci portofoliul de credite neperformate a crescut brusc în decembrie faţă de noiembrie, ajungând la 850 milioane de lei, iar fondul de risc s-a redus cu 130 milioane de lei”, a menţionat Vladimir Golovatiuc, membru al Comisiei economie, buget şi finanţe.

Menţionăm că BNM a instituit supraveghere specială la Moldova-Agroindbank, Moldindconbank şi Victoriabank. Reprezentanţii băncilor au respins afirmaţiile potrivit cărora ar fi în pragul declanşării unor dificultăţi similare celor atestate în cazul băncilor aflate în proces de lichidare. Aceste bănci deţin o cotă de circa 70% din întreg sectorul bancar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite