Carburanţii care se vând în Republica Moldova sunt de calitate proastă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carburanţii care sunt comercializaţi în Republica Moldova sunt necalitativi FOTO: Adevărul
Carburanţii care sunt comercializaţi în Republica Moldova sunt necalitativi FOTO: Adevărul

Experţii au depistat în urma controalelor efectuate în laboratoare că din numărul total al probelor de combustibil aduse de cetăţeni, în 40 la sută din cazuri s-a depsitat că acestea ar fi de calitate proastă.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Patronale în domeniul Conformităţii Produselor (APCP), reprezentanţii laboratorului chimic Produse Petroliere al „Veritrans Plus” au declarat că în 40% din probele de combustibil aduse de consumatori au fost depistate neconformităţi. Potrivit şefei laboratorului, Natalia Lazari, o situaţie similară se atestă şi la uleiurile pentru motor, acestea fiind ori falsificate, ori de o calitate inferioară.

„Cele mai frecvente neconformităţi reprezintă diverse adaosuri depistate în motorină şi benzină. Din cauza lor, calitatea carburantului se reduce, ceea ce influenţează negativ asupra bunei funcţionări a motorului, dar şi a consumului de combustibil”, a precizat şefa laboratorului.

Reprezentanţii APCP susţin că şoferii se adresează la după ce maşina s-a defectat, iar mecanicii de la service le-ar fi spus că de vină este calitatea rea a combustibilul sau a uleiului. Totodată, în perioada rece a anului creşte numărul de solicitări din partea consumatorilor. Preşedintele APCP, Victor Catan, a afirmat că evaluarea conformităţii produselor petroliere se efectuează la solicitarea importatorilor, la punctele de trecere ale hotarelor, nu însă şi la staţiile de comerţ cu amănuntul. „Respectiv, nu se cunoaşte la ce transformări sunt supuşi carburanţii după ce au trecut hotarul şi până a ajunge la consumatorul final”, a spus Catan.

Experţii APCP spun că  s-au adresat de nenumărate ori companiilor petroliere cu iniţiativa ca ele să efectueze benevol procedura de evaluare a conformităţii carburanţilor comercializaţi la benzinării, unde vor fi preluate probe din fiecare rezervor. „Cu părere de rău, apelul nostru a rămas fără răspuns, deşi certificatul de conformitate constituie un garant al respectării drepturilor consumatorilor şi oferă credibilitate în faţa clienţilor”, a menţionat preşedintele instituţiei.

Potrivit APCP, majoritatea staţiilor de alimentare cu combustibil nu dispun de certificate de evaluare a conformităţii carburanţilor aflaţi în rezervoare.

Astfel, membrii consiliului administrativ al APCP au decis să relanseze apelul către companiile petroliere privind certificarea benevolă a carburanţilor comercializaţi de ele. Dacă testele de laborator vor indica abateri de la normă, consumatorul îi poate înainta vânzătorului pretenţiile sale, având ca dovadă rezultatele raportului de verificare. În cazul când părţile nu ajung la consens, cumpărătorul se poate adresa la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite