Bugetele primăriilor din Dubăsari depind în proporţie de 84% de transferurile de la bugetul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gradul de dependenţă a bugetelor locale din raionul Dubăsari de transferurile de la bugetul de stat este de peste 84% – arată un raport al Curţii de Conturi, prezentat  într-o şedinţă publică. În opinia echipei de audit, administraţia publică locală nu a întreprins măsuri care să reducă această dependenţă.

Ca urmare, suma transferurilor de la bugetul de stat se majorează continuu. Din 11 primării şi Consiliul raional, numai trei acoperă cheltuielile pentru exercitarea guvernării din venituri proprii.

În raportul Curţii de Conturi, citat de IPN, se menţionează că managementul cheltuielilor bugetare are de suferit din cauza aplicării eronate a unor norme de retribuire a muncii personalului angajat, dar şi din cauza gestionării neconforme a mijloacelor destinate investiţiilor şi reparaţiilor capitale.

Nu se ţine cont de normelor legale care reglementează domeniul achiziţiilor publice.  Lipsesc planurile anuale de achiziţii şi nu este monitorizată executarea contractelor de achiziţii. Au fost atestate cazuri de încheiere a contractelor de achiziţii cu persoane interdependente.

Echipa de audit menţionează că administraţia publică locală nu dispune de un regulament privind numărul-limită al autoturismelor de serviciu şi parcursul-limită anual pentru un autoturism. Lipseşte regulamentul privind stabilirea numărului abonamentelor de telefoane de serviciu, faxuri, telefoane mobile pentru colaboratori.

Nu se respectă cadrul regulator la efectuarea cheltuielilor pentru deplasările de serviciu în străinătate. La fel, nu există un document prin care să fie evaluate obiectele de patrimoniu, terenurile, cea ce atrage riscul pierderii patrimoniului public.

Curtea Constituţională notează că iregularităţile constatate în cadrul auditului sunt consecinţe ale atitudinii neglijente manifestate de factorii de decizie în procesul gestionării fondurilor publice, precum şi ale lipsei unui sistem eficient de control intern.

Grigore Policinschi, preşedintele raionului Dubăsari, a acceptat mai multe constatări din raport, dar pe altele le-a respins. El a spus că există regulamente în baza cărora se efectuează achiziţiile publice. Acestea au fost aprobate de Consiliul raional.  În opinia sa, dacă există o autonomie locală adevărată, atunci Consiliul  raional poate să determine unde să direcţioneze prioritar investiţiile.

Unele cheltuieli, calificate în raport ca fiind nereglementare, Grigore Policinschi le-a explicat prin necesitatea organizării unor măsuri culturale, sportive pentru  oamenii din satele care nu se află sub controlul autorităţilor constituţionale.

Administraţia publică locală din raionul Dubăsari are la dispoziţie 12 luni pentru a înlătura carenţele evidenţiate în raportul Curţii de Conturi.

Raionul Dubăsari este situat la 28 km de  Chişinău. Administrativ şi teritorial, este împărţit în două părţi, o parte controlată de autorităţile constituţionale şi administrate prin intermediul Consiliului raional Dubăsari şi o parte controlată de autoproclamatele autorităţi transnistrene.

În componenţa raionului sunt 15 localităţi, incluse în 11 primării amplasate atât în partea stângă, cât şi partea dreaptă a râului Nistru, pe trei platouri: Platoul Coşniţa (partea stângă a Nistrului) – satele Coşniţa, Pîrîta, Doroţcaia, Pohrebea; Platoul Cocieri (partea stângă a Nistrului) – satele Cocieri, Molovata Nouă, Corjova, Mahala, Roghi, Vasilievca; Platoul Ustia (partea dreaptă a Nistrului) – satele Ustia, Holercani, Marcăuţi, Molovata, Oxentea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite