Decizia de suspendare a concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău ar putea provoca reacţii negative la Moscova

Decizia de suspendare a concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău ar putea provoca reacţii negative la Moscova

Aeroportul Internaţional Chişinău rămânea în proprietatea statului FOTO Dumitru Goncear

La doar o zi după depunerea sesizării deputaţilor liberali reformatori, prin care se solicita verificarea constituţionalităţii deciziei Guvernului cu privire la desfăşurarea concursului de concesionare a activelor Aeroportului Internaţional Chişinău, Curtea Constituţională a decis să o suspende. Hotărârea ar putea fi interpretată ca o încercare a bloca accesul investitorilor ruşi pe piaţa Republicii Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Astfel Înalta Curte a declarat admisibilă sesizarea deputaţilor liberali reformatori. Totodată a hotărât să suspende „acţiunea Hotărârii Guvernului din 30 mai 2013 cu privire la aprobarea concesionării activelor ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a condiţiilor concesionării acestora, până la soluţionarea în fond a cauzei cu emiterea unei decizii sau hotărâri definitive“.

Motivul invocat de Înalta Curte este „evitarea prejudiciilor şi consecinţelor negative iminente pentru securitatea economică sau financiară a statului“.
Reprezentanţii Ministerului Economiei au refuzat să comenteze decizia.

În acelaşi timp economistul Alexandru Fală a salutat decizia Curţii Constituţionale. „Cred că instanţa a procedat corect şi a arătat astfel că în ţară există şi justiţie. Investitorul nu a reuşit să facă investiţii în Aeroport şi nu vor exista pretenţii de prejudicii“, a afirmat expertul.

Surse neoficiale spun însă că o eventuală rupere a acordului de concesiune ar putea „provoca nemulţumirea Moscovei, care va interpreta o astfel de evoluţie drept discriminare a investitorilor ruşi“.

Aeroportul Internaţional Chişinău, a fost concesionat la începutul acestei luni pentru o perioadă de 49 de ani, unui consorţiu de companii ruseşti în frunte cu UK Komaks din Habarovsk, care s-a angajat să realizeze un plan de modernizare, estimat la 244 de milioane de euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările