Wilhelm Molterer, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii: ”Semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE va duce la deschiderea pieţelor şi apoi a investiţiilor în Republica Moldova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepreşedintele BEI, Wilhelm Molterer, a venit la Chişinău, la Conferinţa Internaţională a Investitorilor Moldova-UE Sursa foto: wirtschaftsblatt.at
Vicepreşedintele BEI, Wilhelm Molterer, a venit la Chişinău, la Conferinţa Internaţională a Investitorilor Moldova-UE Sursa foto: wirtschaftsblatt.at

Prezent la Conferinţa Internaţională a Investitorilor Moldova-UE, Wilhelm Molterer a vorbit despre modalităţile prin care ţara noastră poate deveni o destinaţie atractivă pentru investitorii străini, dar şi despre investiţiile desfăşurate de BEI în mai multe sectoare ale economiei.

„Adevărul“: Banca Europeană de Investiţii este, de patru ani, cel mai mare investitor instituţional în Republica Moldova. Cum va fi extinsă asistenţa?

Wilhelm Molterer: Susţinem Republica Moldova din 2007 şi în toată această perioadă am desfăşurat investiţii de 500 de milioane de euro. Suntem gata să ne mărim contribuţia în infrastructură, energie, alimentarea cu apă, în agricultură şi în promovarea companiilor mici şi mijlocii. Sunt sigur că Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană va creşte nivelul investiţiior, cu precădere în infrastructura economică. Din acest motiv, am decis să deschidem un birou permanent BEI la Chişinău, care va funcţiona de la începutul toamnei şi care va coordona dezvoltarea proiectelor pe care le implementăm. 

De ce factori depinde finanţarea unor noi proiecte în Moldova?

Depinde de idei, în primul rând. Un sistem juridic fără probleme şi un sistem financiar care să funcţioneze impecabil sunt cerinţele de bază pentru a antrena investiţii directe.

Criza din Ucraina a influenţat planurile investiţionale ale BEI în regiune, inclusiv în Moldova? Ce schimbări ar putea interveni?

Criza din Ucraina nu ne afectează direct activitatea din Moldova, dar are un impact asupra perspectivelor noastre. Trebuie să creştem nivelul asistenţei noastre în Ucraina şi o vom face. Dar sunt evenimente importante care vizează Moldova, precum semnarea, la 27 iunie, a Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb cu UE, care va deschide un nou capitol pentru Republica Moldova. Mă aştept ca activitatea BEI să crească, fiindcă accesul la pieţele Uniunii Europene va spori, cu siguranţă, numărul investiţiilor.

În pofida unor măsuri adoptate de autorităţi, investitorii străini nu se grăbesc să vină în Republica Moldova. Ce putem face pentru a-i atrage mai uşor?

O apropiere clară de standardele europene. Acesta este factorul principal. Oamenii de afaceri nu se orientează după promisiuni, ci după certitudini. Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb semnat cu Uniunea Europeană este o astfel de certitudine, care duce la deschiderea pieţelor şi apoi a investiţiilor. Premierul Iurie Leancă ne-a propus să susţinem acest demers cu un acord-cadru de împrumut prin care să investim în infrastructura economică pentru a stimula schimburile comerciale libere.

Chiar dacă desfăşoară investiţii majore, BEI nu este prea cunoscută în ţara noastră. Cum aţi caracteriza mediul economic din Republica Moldova?

BEI nu este vizibilă în Moldova şi acesta e un alt motiv pentru care deschidem un birou permanent la Chişinău. Moldova a fost, de asemenea, afectată de criza globală. Pot spune că orientarea clară spre UE a actualului Guvern este recunoscută şi susţinută de comunitatea economică europeană. Sunt ferm convins că perspectiva europeană va aduce beneficii pe termen lung pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Poate că acest demers va crea unele provocări, fiindcă o competiţie nu este ceva foarte plăcut. Ca bancă a Uniunii Europene, este de datoria noastră să sprijinim demersurile Moldovei cât de bine putem. 

Fiindcă suntem în an electoral, autorităţile au renunţat la planurile de privatizare a unor companii strategice. Toate amânările de până acum au arătat că întreprinderile rămase la stat au continuat să regreseze. Ce aţi sfătui autorităţile să facă în această situaţie?

Guvernul n-are nevoie de sfaturi şi, în special în perioada electorală, nu este recomandabil să comentăm situaţia politică. Din experienţa mea, trebuie să faci ţara competitivă. Trebuie să ai o infrastructură de afaceri şi administraţie competitive, iar impactul privatizărilor este esenţial. Asta înseamnă că ai companii capabile să funcţioneze într-un mediu competitiv. Dacă ai, de exemplu, acces facil la comunicaţii, acest lucru presupune că ai un sector de telecomunicaţii competitiv. Fără îndoială, din acest punct de vedere, privatizarea aduce beneficii pe termen lung.

Care dintre proiectele desfăşurate de BEI în Moldova a înregistrat cele mai bune rezultate?

Suntem foarte atenţi în selectarea şi pregătirea proiectelor. Mă mândresc cu faptul că proiectele implementate în Moldova sunt duse la bun sfârşit. Din experienţa mea personală, transportul public urban din Chişinău este fascinant. Mă aflam într-o staţie, ploua abundent şi am urcat într-un troleibuz nou, unde am văzut diferenţa de confort faţă de cele vechi. Ieri, de exemplu, am mers cu maşina prin Moldova şi am simţit diferenţa dintre o stradă oarecare şi una modernizată. Mi se pare nemaipomenit să testez aceste facilităţi, fiindcă arată nivelul înalt de calitate al proiectelor desfăşurate în Moldova. Toate proiectele implementate aici sunt bune.

Să luăm, de exemplu, un proiect din agricultură susţinut de BEI. Câte procente din finanţarea acestui proiect sunt destinate obiectivului propriu-zis şi câte pentru onorariile intermediarilor şi specialiştilor care-l implementează?

Sectorul agricol e un bun exemplu, pentru că am agreat cu Guvernul să desemnăm o echipă de implementare, care stabileşte cu exactitate obiectivul finanţării. Funcţionează foarte bine. Pentru experţi există granturi plătite de Comisia Europeană, nu din împrumuturile acordate de BEI. 100% din banii pe care îi alocăm sunt investiţii reale şi directe.

Cum controlaţi faptul că finanţarea BEI este utilizată în scopul proiectului susţinut?

Banca Europeană de Investiţii nu se numără printre instituţiile îngăduitoare în privinţa cheltuirii fondurilor pe care le alocă. Avem specialişti care sunt foarte atenţi la detalii în crama X sau pe terenul agricol Y. Este o parte integrantă a activităţii noastre, pentru a ne asigura că banii pe care-i oferim ajung acolo unde e necesar.

Profil

Vârsta: 59 de ani;
Poziţia: vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii;
Studii: a absolvit Facultatea de Agricultură din Sankt Florian, Austria (1974), şi este master în Economie Socială, obţinut la Universitatea Johannes Keppler din Linz (1981).

Din 1994 până în 2003 a fost ministru al Agriculturii în Austria, iar ulterior a condus fracţiunea Partidului Poporului din Parlamentul austriac. Între 2007 şi 2008 a condus Ministerul Finanţelor de la Viena şi a fost vicecancelar al Austriei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite