UE trebuie să ofere Republicii Moldova o perspectivă europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei
pentru Politică Externă(APE). FOTO Facebook
Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă(APE). FOTO Facebook

Uniunea Europeană va trebui să includă o perspectivă reală de integrare europeană pentru Republica Moldova în viitorul său proces de reformare a Politicii de Vecinătate şi a Parteneriatului Estic care va fi finalizat şi prezentat în toamna acestui an.

UE ştie că există corupţie, oligarhi şi instituţii controlate politic în Republica Moldova, dar nu trebuie să uite că are un sprijin puternic din partea moldovenilor de orientare proeuropeană care merită şansă să se numească cetăţeni europeni, consideră Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă(APE).

Victor Chirilă a explicat în cadul unei conferinţe de presă intitulată „Revizuirea Politicii Europene de Vecinătate(PEV): Propuneri APE pentru reformarea Parteneriatului Estic(PaE)”, că Republica Moldova trebuie să se trezească şi să adopte o atitudine fermă şi clară faţă de viitorul său în UE, având în vedere contextul economic şi regional cu care se confruntă şi decredibilizarea tot mai mare a politicienilor de la Chişinău faţă de partenerii europeni şi internaţionali.

UE trebuie să se apropie mai mult de Moldova

În opinia expertului, ar trebui să existe o finanţare europeană directă prin granturi şi credite avantajoase a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii(IMM-uri) deoarece finanţarea actuală acordată de UE este monopolizată de elitele politice din Republica Moldova. Chirilă a subliniat că ar fi bine să existe o diferenţiere clară între statele PaE asociate şi neasociate la UE. „Sunt mai multe propuneri pentru revizuirea PaE. Unul dintre ele se referă la consolidarea principiului „Mai mult pentru Mai Mult” pentru statele asociate la UE prin încorporarea perspectivei de integrare europeană pe termen lung. UE ar putea lua în considerare încheierea unor acorduri de parteneriat cu Armenia, Azerbaidjan şi Belarus, ce nu ar presupune o asociere politică şi o integrare economică cu UE”, precizează Chirilă.

Singurul model ce asigură dezvoltarea Moldovei

Expertul a menţionat că dezvoltarea rurală trebuie să devină un domeniu strategic pentru Republica Moldova şi în acelaşi timp o prioritate cheie pentru viitoarea sa integrare europeană. „În acelaşi timp este nevoie de o integrare completă în sistemul energetic al UE prin reţelele electrice; Isaccea-Vulcăneştii-Chişinău, Suceava-Bălţi şi Iaşi-Ungheni-Ştrăşeni şi de o aprofundare a căii ferate Chişinău-Iaşi, în contextul în care România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova”, apreciază Chirilă. Expertul a amintit că este nevoie de identificarea unor noi mecanisme în domeniul securităţii regionale. „Avem nevoie de o consolidare a capacităţii Moldovei, Ucrainei şi Georgiei de contracarare a presiunilor politice, economice, propagandistice şi militare exercitate de Moscova. Modelul de dezvoltare a Republicii Moldova este modelul democratic european şi nu modelul pe care îl reprezintă astăzi Federaţia Rusă”, a concluzionat directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Discuţii pentru revizuirea PEV

UE a lansat consultări cu privire la revizuirea PEV. Consultarea va dura până la sfârşitul lunii iunie, iar în toamnă va urma o comunicare a Comisiei Europene ce va prezenta propuneri privind viitorul PEV. Victor Chirilă a menţionat că urmează a fi revizuite principiile pe care se întemeiază PEV, domeniul său de aplicare şi instrumentele sale de acţiune, iar scopul major este de a relansa PEV, adaptând-o la noile realităţi regionale şi interne din statele PEV.

Victor Chirilă a menţionat că în acest sens APE propune că pentru statele PaE să existe diferite formate de dialog. De exemplu, pentru Georgia, Ucraina şi Moldova să existe grupuri de lucru distincte pe subiecte de interes comun, cum ar fi – securitatea energetică, securitatea regională etc. Potrivit lui Victor Chirilă, ar fi nevoie şi de încheierea unor acorduri de parteneriat cu Armenia, Azerbaidjan şi Belarus, ce nu ar presupune asociere politică şi integrare economică cu UE.

Directorul executiv al APE a menţionat că se impune şi dezvoltarea unor noi mecanisme sau forme de dialog şi interacţiune în domeniul consolidării securităţii regionale. De exemplu, să fie create misiuni periodice de monitorizare întreprinse în Moldova sub umbrela politicii comune de apărare şi securitate a politicii comune externe şi de securitate comună. La fel, ar fi nevoie de consolidarea capacităţilor Moldovei, a Ucrainei şi a Georgiei de contracarare a presiunilor politice, economice, propagandistice şi militare ruseşti.

DIFERENŢA DINTRE UE ŞI RUSIA

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, membru al delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, a explicat pentru Adevărul Moldova că diferenţa dintre UE şi Rusia este una fundamentală în ceea ce priveşte relaţia cu ţările din Parteneriatul Estic. „UE caută dezoltarea ţărilor din vecinătatea estică şi îşi doreşte ca aceste ţări să fie puternice şi independente. Federaţia Rusă vrea ca aceste state să fie dependente, slabe şi santajabile. Dacă există dificultăţi în aceste state, lucruri de depăşit, noi suntem acolo ca parteneri prin asistenţă financiară, expertiză şi schimburi de experienţă, astfel încât provocările care există din partea Federaţie Ruse şi evident corupţia care există în aceste state să fie depăşită. UE crede în statul de drept, într-o justiţie independentă şi în combaterea corupţiei. Angajamentul european faţă de aceste valori este unul profund. În urma vizitei mele la Chişinău am înţeles că reforma justiţiei, combaterea corupţiei este asteptată de oameni”, subliniază europarlamentarul. Mureşan a reiterat faptul că prin Acordul de Asociere Republica Moldova beneficiază de cel mai complex instrument pentru a se apropia de UE, adaugând că este nevoie de multă muncă şi voinţă politică pentru implementarea lui.

„Pe viitor nu este exclus ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, dar în prezent cel mai bun lucru care se poate face este implementarea Acordului de Asociere”, a concluzionat europarlamentarul.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite