FOTO Troleibuzul turistic, dictare după Nicolae Dabija şi Parada Portului Popular sunt principalele atracţii de Ziua Independenţei Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 30 de ansambluri folclorice au prezentat dansuri şi porturi populare din toate regiunile Republicii Moldova Foto: Andrei Rizescu
Peste 30 de ansambluri folclorice au prezentat dansuri şi porturi populare din toate regiunile Republicii Moldova Foto: Andrei Rizescu

Mii de chişinăuieni s-au adunat astăzi la troleibuzul turistic, au scris după dictare din opera scriitorului Nicolae Dabija sau au participat la Parada Portului Popular

Cea mai accesibilă aventură din Chişinău acum, la ceas de vară, e să urci într-un troleibuz aglomerat până la refuz şi să faci astfel încât să ieşi din el pe picioarele tale, fără să te simţi rău. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi azi dimineaţă, la ora 10.15, când primul troleibuz turistic din lume a fost parcat în staţia de la Scuarul Europei din centrul Capitalei. Zeci de oameni de toate vârstele, cu copii sau cu iubitele de mână s-au îmbulzit la propriu în troleibuzul vopsit în roşu, de Ziua Independenţei Republicii Moldova.

Printre primii urcaţi au fost vicepremierul Eugen Carpov, vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, care au coborât imediat când au văzut că riscă să fie striviţi de gloata de turişti de ocazie care se înghesuiau pe uşile vehiculului. 

„Vrem să vedem dacă a venit timpul să avem la Chişinău autobuze turistice. Din păcate nu putem avea privire panoramică, de sus, cum se obişnuieşte în ţările europene. Cine ştie, poate vom reuşi să achiziţionăm un autobuz electric. Ceea ce vedeţi astăzi aici, lângă Scuarul Europei, este primul troleibuz turistic din lume. Acum desfăşurăm un studiu de fezabilitate pe roţi, împreună cu partenerii internaţionali. În funcţie de rezultatele testelor, vom decide până la începutul lui noiembrie ca pentru anul viitor“, a spus Chirtoacă.

Apoi ne-a recomandat câteva destinaţii turistice arhicunoscute în Chişinău, printre care statuia domnitorului Ştefan cel Mare, Catedrala, Muzeul de Istorie şi tradiţionalele excursii la Mileştii Mici sau la Cricova. „De ce să inventăm ceea ce nu avem? Obiectivele Chişinăului sunt cunoscute“, s-a eschivat primarul, atunci când i-am solicitat să ne recomande o destinaţie mai deosebită în Capitală. 

Al doilea punct de atracţie de astăzi a fost testul „Dictare pentru fiecare“ organizat de Primăria Chişinău şi Facultatea de Litere a USM, prin care toţi moldovenii au fost îndemnaţi să scrie, după dictare, un text literar. Cum potriveala de-acasă n-a fost totuna cu cea din târg, la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu“ au intrat doar 70 de persoane, aşa că restul doritorilor, numeroşi, de altfel, s-au grăbit să prindă un loc la clasele rămase libere din incinta USM. În total aproximativ 800 de oameni care au aşteptat, timp de o oră, să susţină testul, care a constat din scrierea, după dictare, a unui paragraf de Nicolae Dabija.

„Am venit săîmi verific cunoştinţele de limba română. Îmi doresc ca pe viitor să mai fie astfel de tete, pentru că astfel ne putem cizela calitatea limbii pe care-o vorbim“, a spus Ana Covacef, arhitectă. 

„Ideea a fost foarte bună, dar organizarea sub aşteptări. Nu mi se pare normal ca testele să fie anunţate pentru ora 11.00 şi apoi să aşteptăm peste o oră să scriem dictarea“, a susţinut şi Elena Caraiman, contabilă.

Între timp, de la ora 13.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, peste 2.000 de oameni au asistat la Parada Portului Popular, unde 30 de ansambluri folclorice din ţară au prezentat porturi naţionale şi dansuri populare din toate regiunile Republicii Moldova. Printre ei au fost şi preşedintele Nicolae Timofti şi prima doamnă a Republicii Moldova, Margareta Timofti, ambii îmbrăcaţi în port naţional. 

Chiar dacă au venit cu mic-cu mare la eveniment, oamenii au susţinut că Ziua Independenţei este mai mult pe hârtie decât în realitate. „Avem independenţă, dar nu în totalitate. Nu mi se pare normal ca atunci când vreau să merg într-o ţară europeană să mi se ceară biletul dus-întors şi să trebuiască să-mi fac asigurare specială. Vreau să pot călători liber, ca oricine altcineva“, a spus Tamara Măciucă, o vârstnică de 73 de ani. „Ar fi foarte bine dacă am fi independenţi şi suverani în ţara noastră. Asta înseamnă să nu mai avem trupe ruseşti pe Nistru şi să putem merge fără frică în Transnistria“, a susţinut şi Ghenadie Antonov, de 44 de ani, jurist.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite