Tineri din Republica Moldova, studenţi la  Oxford, Cambridge şi Dundee

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La absolvirea Dollar Academy, Anda Bularga (centru) a câştigat premiul pentru cea mai bună lucrare de chimie din Scoţia, oferit de ministrul Sănătăţii. FOTO Arhivă personală
La absolvirea Dollar Academy, Anda Bularga (centru) a câştigat premiul pentru cea mai bună lucrare de chimie din Scoţia, oferit de ministrul Sănătăţii. FOTO Arhivă personală

Vă prezentăm poveştile a trei moldoveni care învaţă la cele mai prestigioase universităţi din Marea Britanie. Ne-au vorbit despre experienţa lor şi deosebirile dintre sistemul de învăţământ din Regat şi cel de acasă.

Învaţă la instituţiile prin care au trecut politicieni, diplomaţi şi scriitori de talie mondială, precum Oscar Wilde, Bill Clinton, Tony Blair sau David Cameron. Au la dispoziţie biblioteci dotate, campusuri moderne şi sunt colegi cu sute de tineri din diferite colţuri ale lumii. Una dintre studentele care şi-a văzut visul împlinit, după cum mărturiseşte chiar ea, este Anda Bularga (21 de ani) din Chişinău. A plecat în Marea Britanie în clasa a zecea, când a câştigat o bursă şcolară pentru un an, însă experienţa nu s-a încheiat odată cu programul. A urmat un alt an de studii la Dollar Academy, una dintre şcolile de top din Scoţia, la absolvire fiind premiată de ministrul Sănătăţii pentru cea mai bună lucrare la chimie.

„Se pune accent pe practică“

Astăzi Anda este studentă în anul patru la University of Dundee din Scoţia, la Facultatea de Medicină. „Sistemul de învăţământ de aici te pregăteşte pentru viaţa profesională. Se pune accent pe partea practică a meseriei. Am ocazia să învăţ în unul dintre cele mai performante centre de cercetări ştiinţifice din lume, de la profesori cu renume mondial şi doctori care şi-au dedicat viaţa oamenilor şi medicinei“, spune tânăra.
Reuşeşte să se afirme prin muncă asiduă şi zeci de ore petrecute în bibliotecă. „Primii trei ani i-am petrecut în sala de disecţie, la prelegeri, tutoriale şi cursuri în grup, iar câteva ore pe săptămână eram în spital. De la începutul anului patru, majoritatea zilelor sunt la spital. Uneori, studenţii trebuie să facă şi gărzi de noapte sau de weekend. Serile sunt în bibliotecă“, povesteşte Anda.

Deşi se vede lucrând în sistemul de sănătate al Marii Britanii, Anda va cunoaşte şi spitalele din Moldova. „E dificil să spun cu siguranţă unde ma voi afla peste 5-10 ani, dar vara aceasta, după examenele finale, voi reveni în ţară pentru a face practica la Institutul de Cardiologie din Chişinău“, adaugă viitoarea doctoriţă.

Am încercat să învăţ o prietenă româna şi mereu când ne întâlnim mă întreabă: «Ce face?». Anda Bularga, studentă la Dundee

Încurajaţi să gândească analitic 

Diana Revenco (22 de ani) din Chişinău duce faima moldovenilor sârguincioşi la Universitatea Oxford. Este în anul patru la Facultatea de Limbi Moderne, unde studiază franceza şi spaniola. A plecat din Moldova pentru că a văzut în Europa de Vest un mediu care promitea un viitor mai frumos. „Oxfordul se deosebeşte prin atenţia sporită acordată fiecărui elev şi prin lipsa unui etalon de exemplaritate. E una din puţinele universităţi unde studenţii învaţă ceea la ce sunt buni. Suntem extrem de diferiţi, însă există anumite caracteristici proprii oricărui student: talentul, curiozitatea, determinarea şi străduinţa“, accentuează studenta.

Când e vorba de note, la Oxford argumentarea face diferenţa. „Suntem încurajaţi să gândim critic la orice temă propusă, iar nota maxima o primeşti când vii cu o analiza originală şi bine gândită“, precizează tânăra. Este tentată să revină în Moldova, însă până atunci vrea să profite din plin de experienţa de peste hotare care-i va fi utilă şi în ţară.

De la Diana am aflat şi ce-i lipseşte sistemului nostru de educaţie. „Deseori avem parte de profesori buni şi programe care, teoretic, acordă elevilor cunoştinţe puternice, dar, din păcate, lipsa de motivaţie e ceea ce ne lipseşte. Ne-am obişnuit să învăţăm pentru că aşa trebuie sau de teamă să luăm o notă rea, nu pentru că ne place sau ne este interesant“, explică ea.

Vrea să facă antreprenoriat social în Moldova

La aceeaşi universitate a visat să ajungă şi Dan Perciun (21 de ani) din Chişinău, care este acum în anul al doilea la Facultatea de Politică, Psihologie şi Sociologie de la Cambridge. Apreciază această universitate nu doar pentru calitatea studiilor, ci şi pentru activităţile extracurriculare. „Sunt multe societăţi la care poţi adera, pornind de la cluburi pentru iubitorii de bere sau caşcaval francez până la asociaţii serioase de dezbateri, filozofie, politică sau economie. Majoritatea studenţilor fac şi un sport, beneficiind de facilităţi generoase“, afirmă studentul.

Colegii aplică Moldovei stereotipurile Europei de Est: bădărănie, alcool, lipsă de respect pentru norma legală. Dan Perciun, student la Cambridge

Secretul unei note maxime este acelaşi: „Nu se pune accent pe capacitatea de a regurgita informaţii, ci pe abilitatea de a gândi independent. Este apreciată capacitatea de a formula un argument coerent, bine justificat, ce ţine cont de contra-argumente şi are o doză de originalitate“, susţine Dan. Nici el nu exclude că se va întoarce acasă, dar deocamdată are alte planuri. „Vara aceasta voi face un stagiu de practică în India. Pe viitor, mi-aş dori o carieră în domeniul dezvoltării internaţionale. Alternativ, îmi este simpatică şi ideea de a face antreprenoriat social în Moldova“, mai spune tânărul.

5.500 de moldoveni au plecat în 2012 la studii peste hotare în baza protocoalelor internaţionale. Unii aplică individual.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite