Starea de urgenţă în sănătate publică, prelungită în R. Moldova până pe 30 noiembrie

Starea de urgenţă în sănătate publică, prelungită în R. Moldova până pe 30 noiembrie

Starea de urgenţă în sănătate publică, declarată pe 9 septembrie, se prelungeşte până pe 30 noiembrie inclusiv, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. Din 8 noiembrie, se sistează organizarea şi desfăşurarea evenimentelor private – nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile fac trimitere la evoluţia situaţiei pandemice, menţionând agravarea indicatorilor epidemiologici. În ţară sunt 14,2 mii cazuri active de COVID-19. Incidenţa în ultimele şapte zile a constituit 308 cazuri la 100 mii de persoane, în creştere cu 16% comparativ cu săptămâna precedentă. Mortalitatea prin această infecţie în ultimele şapte zile a ajuns la 6,9 decese la 100 mii populaţie, în creştere cu 18% comparativ cu săptămâna precedentă şi cu 156% comparativ cu luna precedentă. De la începutul pandemiei, sunt fixate aproape 7 500 de decese asociate complicaţiilor infecţiei. În 81% de cazuri  e vorba de persoane cu vârsta peste 60 de ani.

Până pe 8 noiembrie, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 50 de persoane în spaţii interioare sau a 100 de persoane în spaţii exterioare, cu asigurarea în spaţiul de deservire a unei suprafeţe de cel puţin doi metri pătraţi pentru fiecare vizitator/client, cu obligaţia ca aceştia să prezinte certificatul COVID-19. După 8 noiembrie, desfăşurarea evenimentelor private este interzisă.

Potrivit hotărârii, admiterea beneficiarilor în instituţiile socio-medicale, instituţiile de reabilitare, recuperare şi balneosanatoriale se va efectua în baza rezultatului unui test diagnostic la COVID-19, indiferent de statutul de vaccinare (test rapid de diagnostic Ag SARS-CoV-2 valabil 48 ore sau test PCR la COVID-19 valabil 72 ore).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările