Secretar de stat: Dacă unul dintre elevi este diagnosticat cu COVID-19, întreaga clasă este plasată în carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă unul dintre elevi este diagnosticat cu noul tip de coronavirus, întreaga clasă este plasată în carantină pentru o perioadă de 14 zile, iar procesul educaţional se desfăşoară online, de la distanţă, susţine secretarul de stat Constantin Rîmiş. Potrivit lui, aceasta este una dintre principalele prevederi ale Instrucţiunii privind măsurile de protecţie în instituţiile de învăţământ.

Secretarul de stat susţine că pentru prevenirea noului tip de coronavirus în instituţiile de învăţământ este important să fie respectate trei reguli: menţinerea distanţei fizice, respectarea igienei respiratorii (eticheta tusei şi strănutului) şi igienei mâinilor.

„Desigur, masca de protecţie este un element important în prevenirea COVID-19, dar publicaţiile instituţiilor internaţionale, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Centrele de Prevenire şi Control ale Bolilor din SUA şi Uniunea Europeană, menţionează că purtarea incorectă a măştii de către elevi poate servi o condiţie de risc pentru infectarea cu noul coronavirus în cadrul instituţiilor de învăţământ. Reieşind din aceste considerente, Instrucţiunea aprobată de către Comisia Naţională de Sănătate Publică (CNESP) prevede că purtarea măştilor faciale de protecţie (cu acoperirea nasului şi a gurii) în cadrul instituţiei de învăţământ este obligatorie pentru cadrele didactice şi totodată elevii sunt încurajaţi să poarte masca de protecţie în situaţia în care nu poate fi respectată distanţa fizică sau la indicaţiile medicului. Menţionez aici repetat că masca trebuie să fie purtată corect – aceasta trebuie să acopere gura şi nasul”, a spus Rîmiş.

El afirmă că pentru prevenirea aglomerărilor şi contactului apropiat în interiorul şcolii, au fost create circuite clare, prin demarcarea cu benzi vizibile care să asigure „trasee prestabilite” de intrare, deplasare în interiorul scolii şi de părăsire a instituţiilor, facilitând păstrarea unei distanţe între elevi de cel puţin 1,5 m pe tot parcursul prezenţei în şcoală.

„Se recomandă păstrarea stabilă a componenţei claselor, iar numărul de elevi la ore să fie limitat (nu mai mare 15 persoane), astfel încât fiecare elev va ocupa zilnic acelaşi loc în bancă/masă la o distanţă de cel puţin 1,5 metri faţă de ceilalţi (în faţă, spate şi lateral). Elevii nu se vor muta din sala de lecţii/cursuri de bază în laboratoare, iar experimentele pot fi prezentate pe înregistrări video. Numărul de ore petrecute de elevi în cadrul procesului instructiv-educativ într-o zi la şcoală, de asemenea, se recomandă să fie limitat. Astfel, s-a propus ca procesul educativ să nu depăşească 4 ore/zi cu o durată a orei de maxim 30 minute şi pauze de maxim 20 minute, pentru a se permite timpul necesar spălatului eficient al mâinilor şi aerisirea claselor”, a mai spus secretarul de stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite