RISE: În ziua răpirii lui Ceaus, în Moldova s-au mai aflat încă patru bărbaţi cu identităţi false din Ucraina

RISE: În ziua răpirii lui Ceaus, în Moldova s-au mai aflat încă patru bărbaţi cu identităţi false din Ucraina

La scurt timp după ce a fost răpit, pe Internet au apărut fotografii cu judecătorul ucrainean.

Jurnaliştii-investigatori de la RISE Moldova au identificat, împeună cu colegii lor ucraineni de la Слiдство.инфо, încă patru persoane din Ucraina cu paşapoarte de acoperire care, eventual, au făcut parte din grupul celor care s-au implicat în răpirea la Chişinău a fostului magistrat Nikolai Ceaus, relatează IPN cu referinţă la o nouă investigaţie RISE Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doi cetăţeni cu paşapoarte eliberate pe numele Alexei Sotnikov şi Alexei Neceaev au intrat în Republica Moldova cu 10 zile înainte de răpirea lui Nikolai Ceaus, iar cu 8 zile înainte de răpire în ţară au intrat Andrei Borodinoi şi Serghei Goncear. Peste 6 ore de la răpire, trei bărbaţi, cu excepţia lui Serghei Goncear, au părăsit Moldova.

Cercetând patru bărbaţi în diverse baze de date ucraineşti, reporterii au constatat că grupul de cetăţeni străini a pătruns în Moldova cu paşapoarte de acoperire, adică, cu identităţi improprii (acestea sub folosite de serviciile secrete pentru operaţiuni speciale).

Jurnaliştii au mai aflat că până pe data de 26 aprilie în Ucraina, spre deosebire de Moldova, n-a fost iniţiată vreo cauză penală pentru investigarea răpirii la Chişinău a cetăţeanului ucrainean Nikolai Ceaus (peste trei săptămâni de la răpire).

Cu câteva zile înainte, coatorul investigaţiei internaţionale jurnalistul RISE Vladimir Thorik presupunea în relatarea sa pentru Global Voices că „răpirea magistrtului bănuit de corupţie va conduce la o răcire temporară a relaţiilor bilaterale între ţările vecine, Ucraina şi Moldova”.

„În cazul oricărui scenariu (atât a refugiului lui Ceaus în Moldova, cât şi a dispariţiei lui), acestea sunt o ilustraţie clară că elitele politice din Ucraina şi Moldova, folosind de ani de zile organele de drept şi de justiţie în scopuri personale, pun în pericol securitatea regională”, constată Thorik.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările