Restricţii pentru companiile aeriene care efectuează curse din Italia şi alte ţări spre Republica Moldova

Restricţii pentru companiile aeriene care efectuează curse din Italia şi alte ţări spre Republica Moldova

FOTO simbol

Începând cu 11 martie şi până la sfârşitul lunii, operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetăţenie decât cea moldovenească, cu excepţia apatrizilor şi a cetăţenilor străini cu domiciliul în Moldova, cu sau fără escală, din Italia, Iran, China şi Coreea de Sud. Decizia a fost luată la şedinţa Comisiei Naţionale de Sănătate Publică în contextul prevenirii răspândirii infectării cu COVID-19, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Deci, noi nu închidem transportul aviatic pentru cetăţenii Republicii Moldova. Era şi propunerea de a interzice total, dar am analizat care sunt consecinţele în aşa caz, pentru că cetăţenii noştri din Italia o să vină cu transportul terestru. Dacă are de venit, o să vină cu transport terestru, ceea ce înseamnă că 48 de ore, un grup de oameni, posibil contaminaţi, se vor afla într-un autobuz sau în alt mijloc de transport. Riscul este mai mare în asemenea cazuri”, a declarat premierul Ion Chicu la şedinţa, convocată luni seara la Guvern.

În şedinţă s-a discutat despre necesitatea unui proiect de lege pentru completarea Codului Contravenţional şi a Codului Penal care să prevadă sancţiuni pentru persoanele care declară informaţii false în fişele epidemiologice completate la intrarea în ţară, precum şi pentru persoanele care încalcă regimul de aflare în carantină, care răspândesc cu bună ştiinţă maladia sau infecţia etc. Proiectul urmează să fie avizat în şedinţa cabinetului de miniştri de miercuri, iar apoi remis Parlamentului.

În contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice în România şi Ucraina a fost discutată oportunitatea de a opri procesul educaţional în şcoli începând cu miercuri, 11 martie, până duminică, 15 martie. Specialiştii din sănătate s-au pronunţat ca procesul educaţional să nu fie oprit, menţionând că elevii nu se află în grupul de risc. A fost luată decizia de a nu opri procesul educaţional, această măsură fiind considerată disproporţionată.

Ministrul educaţiei, culturii şi cercetării, Corneliu Popovici, a declarat că situaţia din instituţiile de învăţământ este monitorizată zilnic. În opinia sa, este prematur de a sista procesul didactic, însă o astfel de decizie poate fi adoptată oricând. Ministrul a mai spus că prezenţa copiilor la şcoala oferă o posibilitate mai bună de a-i supraveghea. Comisia va considera această măsură în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Ion Perju, a anunţat despre anularea expoziţiei internaţionale Moldagrotech, care era planificată pentru perioada 11-14 martie 2020. Decizia vine în contextul în care expoziţia presupune prezenţa la eveniment a mai mult de o mie de persoane şi sunt necesare măsuri de prevenire a răspândirii virusurilor care afectează sănătatea oamenilor, inclusiv, pentru prevenirea şi controlul infecţiei cu COVID-19, pe teritoriul ţării. Potrivit ministrului, la ultima ediţie a expoziţiei au participat circa 17 mii de vizitatori.

Ministra sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, a informat despre evoluţia în starea persoanei infectate şi a menţionat că există progrese. În prezent sunt examinate în laborator testele pentru şapte cazuri suspecte. A fost transmis un apel către oamenii care intra în ţară să completeze fişele epidemiologice standardizate, fapt necesar pentru a întreprinde măsuri operative în cazul de confirmare a infecţiei.

În cadrul şedinţei a fost prezentată informaţia actualizată referitoare la evoluţia situaţiei epidemiologice în ţară şi măsurile întreprinse de autorităţi  pentru a preveni răspândirea epidemiei virusului COVID-19. Potrivit centrului European pentru Controlul Bolilor, până la 9 martie 2020 au fost raportate 109 695 cazuri de infecţie cu COVID-19 confirmate clinic şi 3 811 decese.

https://www.ipn.md/ro/restrictii-pentru-companiile-aeriene-care-efectueaza-curse-din-italia-7967_1072055.html

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: