Rep. Moldova. O treime din cei infectaţi cu COVID-19 au varianta Omicron

Rep. Moldova. O treime din cei infectaţi cu COVID-19 au varianta Omicron

O treime din cei infectaţi cu COVID-19 au varianta Omicron. Din 16 probe testate, 13 sunt varianta Omicron şi trei sunt Delta. Conform calculelor epidemiologice şi estimărilor, ponderea probelor Omicron din cele preselectate este de 34,2%, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

La investigaţiile făcute data trecută ponderea probelor Omicron era de 10%, a menţionat directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, în cadrul unei conferinţe de presă. Dintre cazurile investigate, 11 sunt bărbaţi, iar cinci – femei. Trei cazuri s-au înregistrat în Chişinău. În Ungheni şi Cimişlia – câte două cazuri. În Briceni, Orhei, Anenii Noi, Căuşeni, Criuleni şi Dubăsari s-a înregistrat câte un caz. Vârsta pacienţilor variază de la 20 la 70 de ani. Din 16 cazuri, zece persoane sunt nevaccinate, iar şase – vaccinate. Nouă se află la tratament la domiciliu, iar şapte sunt spitalizate, cu forme medii. Cazurile de îmbolnăvire cu varianta Omicron în Republica Moldova întrece Ucraina, Belarus, republicile baltice şi alte state din regiune. Situaţia este mai bună decât în România. Numărul total de cazuri de infectări în Republica Moldova, de la începutul pandemiei, se ridică la 423 568. Până acum,sunt confirmate 10 584 de decese asociate COVID-19. 221 de pacienţi sunt în stare gravă şi extrem de gravă. În ultimele şapte zile, incidenţa este de 642 de cazuri la 100 mii populaţie, Republica Moldova plasându-se în coada listei ţărilor europene. Comparativ cu săptămâna a doua, în săptămâna a treia a acestui an s-a înregistrat o creştere de 2,5 ori a numărului de cazuri. Dar a scăzut numărul deceselor. Ţara este sub cod roşu de alertă, cu excepţia câtorva raioane, care şi ele sunt la limită. Situaţia cea mai problematică este în municipiul Chişinău, în raioanele Anenii Noi, Sângerei, Ialoveni, Glodeni. În stânga Nistrului se înregistrează o incidenţă de 499 de cazuri la 100 mii populaţie. Săptămâna trecută s-au înregistrat 251 de cazuri de import, marea majoritate fiind din Ucraina şi România, dar şi din Italia, Rusia, Germania, India şi altele. Chişinău, Soroca şi Dubăsari se află în fruntea listei unităţilor cu cea mai mare rată a vaccinării. UTA Gagauz-Yeri, Sângerei, Leova, Făleşti sunt în coada acestei liste. Este semnalată şi o intensificare a infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare. „Este o creştere cu 55%  faţă de săptămâna trecută şi o creştere de 3,1 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a menţionat Nicolae Jelamschi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările