Peste 4.730 de minori din R. Moldova s-au vaccinat împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccinare copii covid-19- shutterstock

Începând cu mijlocul lunii noiembrie şi până în prezent, 4.730 de minori din R. Moldova şi-au administrat prima doză de vaccin împotriva COVID-19, iar 3 600 au fost vaccinaţi cu schema completă, transmite IPN.

Ninel Revenco, coordonatoarea Programului naţional de imunizări, precizează că adolescenţii cu afecţiuni preexistente riscă să dezvolte forme severe de COVID-19, de aceea este recomandat să se vaccineze. Specialista a mai spus că imunizarea poate împiedica îmbolnăvirea copilului, iar dacă va contacta virusul, vaccinul îl va proteja de consecinţele grave asupra sănătăţii

„Ca şi oricare alte medicamente existente, vaccinurile împotriva COVID-19 prezintă anumite contraindicaţii. Centrul pentru Control al Maladiilor consideră că reacţia alergică severă, de exemplu, anafilaxia, şi reacţia alergică imediată, de orice severitate, declanşată după administrarea unei doze sau alergie cunoscută, diagnosticată la una din componentele vaccinului împotriva COVID-19 reprezintă contraindicaţii pentru vaccinare”, explică Ninel Revenco, medic pediatru, într-un interviu difuzat de Ministerul Sănătăţii.

Reacţiile alergice care nu sunt asociate cu vaccinurile sau terapiile injectabile, precum cele declanşate de alimente, animale de companie, venin sau medicamente orale, inclusiv echivalenţii orali de medicamente injectabile, nu reprezintă o contraindicaţie sau măsură de precauţie pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

„Ca şi după administrarea oricărui alt produs farmaceutic, după administrarea vaccinului împotriva COVID-19, minorii pot avea unele efecte adverse, care reprezintă un semn că organismul îşi formează imunitate – produce acei anticorpi necesari în lupta cu virusul. Efectele adverse pot fi divizate în două grupuri: locale şi generale. Cele locale se referă la reacţiile care apar în locul injectării şi pot fi durere, roşeaţă sau edem. Din categoria evenimentelor adverse generale s-au remarcat oboseala, durerile de cap, durerile musculare, febra, frisoanele, greaţa etc. Aceste reacţii pot afecta temporar activitatea zilnică a minorului şi, de obicei, dispar în câteva zile. Unii copii pot să nu manifeste niciun eveniment advers asociat vaccinării”, precizează coordonatoarea Programului naţional de imunizări.

Dacă minorul a avut deja COVID-19 şi s-a vindecat, oricum trebuie să se vaccineze. Doar că poate amâna momentul vaccinării până la 90 zile de la suportarea COVID-19. Dacă copilul nu se simte bine, nu se recomandă imunizarea în acea zi. Vaccinul se administrează doar după obţinerea unui rezultat negativ la COVID-19.

Imunizarea minorilor se realizează doar la solicitarea părintelui, tutorelui sau a reprezentantului legal, în baza unui acord informat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite