Operaţiune de amploare în R. Moldova: 24 de indivizi, reţinuţi într-un dosar de spălare de bani. Victimele bănuiţilor sunt sute de moldoveni, ruşi şi kazahi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre automobilele persoanelor reţinute FOTO CNA
Unul dintre automobilele persoanelor reţinute FOTO CNA

Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au reţinut 24 de persoane dintr-o reţea de escroci, care ar fi deposedat de bani sute de cetăţeni ai Republicii Moldova, ai Federaţiei Ruse şi ai Kazahstanului, prin intermediul unei companii de consultanţă în domeniul tranzacţiilor la bursă.

Pe parcursul ultimilor doi ani, această companie, înregistrată în Cipru, dar cu o reprezentanţă la Chişinău, ar fi încasat de la clienţii săi, prin fraudă, peste 1,5 milioane de euro.

Investigaţiile şi acţiunile de anchetă în acest caz au stabilit că reprezentanţii companiei ofereau servicii de consultanţă potenţialilor investitori pe piaţa financiară, sugerându-le tranzacţii şi investiţii profitabile. Aceştia identificau victimele din fostele ţări ale CSI, se prezentau ca angajaţii filialei moldoveneşti a unei companii existente din Rusia, renumite pe piaţa financiară şi le propuneau servicii de expertiză, analiză şi consultanţă.

Victimele erau convinse să facă investiţii de zeci şi sute de mii de euro, inclusiv pe piaţa Forex, iar după ce depuneau banii pe conturile, gestionate de membrii grupului, aflau că tranzacţiile au eşuat, iar investiţiile au fost neprofitabile. Ca să şteargă urmele infracţiunii, bănuiţii sistau comunicarea cu victimele, schimbându-şi numerele de telefon şi eliminând toate platformele pe care contactau.  

Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au cercetat mai multe luni activitatea infracţională a grupului, urmărind întregul circuit al banilor, proveniţi din escrocherie. Potrivit informaţiilor obţinute, aceştia ajungeau pe conturile organizatorilor, după o serie de transferuri pe diferite conturi, deschise în băncile din Cipru, Marea Britanie şi Coreea de Sud. Operaţiunile erau efectuate cu scopul de a deghiza provenienţa banilor şi a ascunde beneficiarii efectivi ai infracţiunilor de escrocherie. Astfel, destinaţia oficială a banilor, ajunşi în Republica Moldova, era ”pentru plata salariilor şi taxelor”.

În această dimineaţă, procurorii şi CNA au efectuat câteva zeci de percheziţii la mai multe adrese, unde îşi desfăşoară activitatea angajaţii companiei şi au reţinut 24 de persoane. Acestea sunt bănuite de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. De la faţa locului, au fost ridicate mijloace de probă relevante pentru cauză. În acelaşi timp, pentru asigurarea recuperării prejudiciului, au fost ridicate mai multe maşini de lux care aparţin bănuiţilor. În prezent, acţiunile de urmărire penală în acest dosar sunt în desfăşurare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite