Nicolae Timofti nu se grăbeşte să-l numească pe Oleg Melniciuc în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Râşcani din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Oleg Melniciuc. FOTO Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Judecătorul Oleg Melniciuc. FOTO Centrul de Investigaţii Jurnalistice

Şeful statului, Nicolae Timofti, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să prezinte o notă informativă suplimentară referitoare la candidatura judecătorului Oleg Melniciuc la funcţia de preşedinte al Judecătoriei sectorului Râşcani din Capitală. Solicitarea vine ca urmare a unui articol realizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi publicat inclusiv de „Adevărul“.

Potrivit unei hotărâri a CSM, citată de reporterii anticoruptie.md, preşedintele a expediat un demers Consiliului cu solicitarea „de a se pronunţa suplimentar asupra informaţiei difuzate în mass-media privind relaţiile de rudenie ale domnului Oleg Melniciuc cu preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, şi dacă nu există conflict de interese în asemenea circumstanţe“.

Totodată, preşedintele a cerut opinia CSM despre activitatea lui Oleg Melniciuc în funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Râşcani, în condiţiile în care după examinarea notei informative a Inspecţiei judiciare din 22 ianuarie 2013 activitatea acestei instanţe a fost calificată drept nesatisfăcătoare.

CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice în termen de zece zile „cele invocate în demersul preşedintelui“.
Judecătoria Râşcani a rămas fără preşedinte în luna ianuarie, când judecătorul Ion Timofei s-a pensionat. La concursul pentru ocuparea funcţiei a candidat o singură persoană, Oleg Melniciuc. CSM i-a recomandat încă în luna decembrie preşedintelui Nicolae Timofti să-l numească pe Melniciuc în fruntea instanţei. Deocamdată, decretul nu a fost emis.

„Adevărul“ a publicat anterior un articol realizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, care a dezvăluit că Oleg Melniciuc este finul de cununie al preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, şi că în luna noiembrie 2012 a recunoscut că a judecat o cauză aflându-se în situaţie de conflict de interese, însă a explicat că nu a observat că în dosar figura numele unei rude de-ale sale. A doua zi, când una dintre părţi s-a plâns la CSM, Melniciuc a depus o cerere de abţinere de la examinarea cauzei, iar încheierea de aplicare a sechestrului asupra unui lot de mărfuri, emisă în acel dosar, a fost ulterior anulată de Curtea de Apel Chişinău.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite