Nicolae Eşanu: UE nu acordă bani pentru justiţie din cauza schimbării atitudinii faţă de Moldova

Nicolae Eşanu: UE nu acordă bani pentru
justiţie din cauza schimbării atitudinii faţă de Moldova

FOTO Arhivă

Uniunea Europeană nu vrea să acorde bani pentru susţinerea reformelor în sectorul justiţiei din cauza schimbării atitudinii faţă de Republica Moldova, este de părere viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu, care a făcut declaraţii la emisiunea „Cutia neagră” de la TV8, transmite IPN.

Viceministrul consideră că este greşit să se creadă că situaţia din justiţie acum este fundamental diferită de situaţia care era în 2014, 2015 sau 2016. „Nu există o diferenţă fundamentală între acum şi atunci când banii veneau. Problema era de atitudinea generală”, spune Nicolae Eşanu. Potrivit lui, schimbarea atitudinii UE este subiectivă şi se bazează pe situaţia generală din societate. Ceea ce se ierta guvernelor anterioare nu se mai iartă acum, este de părere viceministrul justiţiei.
 
Nicolae Eşanu susţine că cele mai mari restanţe, din cauza cărora UE nu mai acordă suport financiar Republicii Moldova, erau la pachetul de legi privind integritatea şi Legea cu privire la Procuratură.
 
Ion Guzun, jurist al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a afirmat că Uniunea Europeană a taxat Republica Moldova pentru lucruri care se întâmplă în sistemul judecătoresc, care, în fond, se închide tot mai mult. „Uniunea Europeană nu a dat 28 de milioane pentru că noi nu am fost elevi buni”, spune Ion Guzun.
 
Uniunea Europeană a anunţat pe 11 octombrie că nu va mai transfera fonduri pentru bugetul de stat al Republicii Moldova pentru a susţine reformele în sectorul justiţiei pentru că  autorităţile de la Chişinău  au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiţiei în anii 2014 şi 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor şi a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient. Acest lucru înseamnă că autorităţile din Republica Moldova nu au îndeplinit condiţiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme al sectorul justiţiei, în valoare de 28 de milioane de euro. Această sumă nu va fi transferată în bugetul de stat al Republicii Moldova, ci va rămâne la UE.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: