Moldovenii aflaţi peste hotare pot vota cu paşaportul expirat la prezidenţiale

Moldovenii aflaţi peste hotare pot vota cu paşaportul expirat la prezidenţiale

FOTO IPN

Cetăţenii moldoveni cu drept de vot, aflaţi peste hotare, vor putea vota la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie chiar dacă au paşaportul expirat. Deşi acest lucru nu este prevăzut în Codul Electoral, el se regăseşte într-un regulament, modificat în septembrie 2019.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contactat de IPN, preşedintele CEC, Dorin Cimil, a declarat că Regulamentul cu privire la votarea cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării stabileşte clar particularităţile organizării şi desfăşurării votării în cadrul alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi referendumului republican.

„Regulamentul prevede că actele de identitate în baza cărora se permite participarea la alegeri în afara Republicii Moldova sunt: paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat; buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova sau livretul de marinar”, a precizat Dorin Cimil.

Pe 16 septembrie, s-a finalizat înregistrarea prealabilă a alegătorilor pentru votarea în secţiile care vor fi deschise peste hotare şi în regiunea transnistreană. Numărul total al înregistrărilor, pentru perioada 2018-2020, la finalizarea procedurii a fost de 60 de mii, dintre care 35 de mii sunt înregistrări noi, făcute în 2020, în contextul alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie. Cele mai multe solicitări de înregistrare prealabilă, pe parcursul anului, au vizat Italia – 12 067, Marea Britanie – 9 478, Germania – 6 423 şi Federaţia Rusă – 6 202.

În proiectul remis Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, CEC propune deschiderea a 202 secţii de votare peste hotare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările