Moldova, pe locul al doilea în Europa la numărul tinerilor bolnavi de SIDA

Republica Moldova ocupă locul al doilea în regiunea europeană după numărul cazurilor de infecţii cu virusul HIV printre tineri. Aceasta este concluzia studiului făcut public de UNICEF împreună cu Ministerul Tineretului şi Sportului, în cadrul unei mese rotunde organizate săptămâna trecută.

Ştiri pe aceeaşi temă

În Republica Moldova până la data de 1 octombrie 2010, cumulativ, au fost înregistrate 6248 de persoane infectate cu SIDA. În anul 2009, numărul tinerilor cu virusul HIV a crescut cu 704 cazuri. Dintre aceştia, 109 tineri au vârste cuprinse între 15 şi 24 ani, se mai arată în studiul realizat de UNICEF. Acestă statistică plasează Republica Moldova pe locul al doilea în Europa, cu privire la numărul de cazuri de infecţii cu HIV, raportat la numărul de tineri din ţară.
Începând din 1987, în Republica Moldova au fost înregistrate 8.900 cazuri HIV, iar cel mai frecvent transmiterea virusului are loc prin intermediul contactelor  sexuale neprotejate.

Conform informațiilor oferite de UNICEF și Ministerul Tineretului şi Sportului, vârsta medie a primei experienţe sexuale la tinerii din Republica Moldova este de 16 ani. Fiecare al şaselea tânăr a avut un partener sexual ocazional, iar fiecare al cincilea tânăr a avut doi sau mai mulţi parteneri sexuali în ultimul an. Mai mult, jumătate dintre tinerii cu vârste între 15 şi 24 ani nu utilizează prezervativul.

Datele făcute publice de UNICEF şi Ministerul Tineretului şi Sportului au fost extrase din 4 studii naţionale: «Tinerii în Republica Moldova» (BiroulNaţional de Statistică), «Analiza situaţiei tinerilor în Republica Moldova» (IDISViitorul), «Raportul privind sănătatea şi dezvoltarea adolescenţilor» (UNICEF şiGuvernul RM), «Evaluarea riscului infectării cu HIV în rândul adolescenţilor cu riscsporit» (Ministerul Sănătăţii).

1 decembrie- Ziua Internațională a luptei contra SIDA

Cu ocazia zilei internaţionale a luptei contra SIDA, marcată în fiecare an la 1 decembrie,  în Republica Moldova a fost organizate evenimente sub sloganul „Cu HIV sau fără HIV – egali în drepturi!“.

Potrivit Consiliului Național de Coordonare a Programelor de Profilaxie și Control al Infecției HIV/SIDA, în cadrul Campaniei Mondiale de combatere SIDA astăzi sunt organizate activităţi de conştientizare în Centrul Comercial Malldova în începând de la ora 11.30, până seara, la ora 22.00.  „Din păcate, tinerii care au SIDA nu se pot integra în societate din cauza discriminării, respingerii, fricii și singurătății cu care se confruntă zilnic“, explică Elena Macari, voluntară în cadrul organizației „Viața Nouă“.

Manifestări şi în penitenciare

De asemenea, Ziua Internaţinală a luptei contra SIDA este marcată și în penitenciarele din Republica Moldova. Astfel, prin intermediul seminarului internaţional „Tratamentul şi  Reducerea Riscurilor în Penitenciare“, desfăşurat în perioada 1-3 decembrie, specialiști din Olanda, Slovenia, România, Germania și Ucraina, vor instrui personalul din cadrul penitenciarelor. Aceștia vor organiza ateliere de lucru pentru prevenirea infectării cu HIV și control deținuților.

„Medicii din penitenciare vor lucra cu deținuții. Aceștia le vor oferi asistenţă psihologică și îi vor convinge să accepte tratamentul prescris“, a declarat pentru „Adevărul“, Ana Racu, purtătoarea de cuvânt a Departamentului Instituţiilor Penitenciare. La finalul seminarului, deținuții penitenciarelor vor primi pachete alimentare cu fructe, conserve și legume.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările