Ministerul Sănătăţii din R. Moldova lucrează la un concept de E-medicină, care va digitaliza sistemul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
computer platforma informatica baza de date online maini calculator

În Republica Moldova există un sistem electronic în cadrul sistemului medical. Însă nu toate instituţiile medicale sunt conectate la sistem. „Doar 43 de registre sunt conectate, însă nu toate comunică între ele. De aceea, ele trebuie făcute inter-operabile”, a declarat Zinaida Bezverhni, secretar de stat la Ministerul Sănătăţi, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mass-media, transmite IPN.

Ministerul Sănătăţii lucrează la un concept de E-Medicină. Un prim concept de E-Sănătate a început să fie elaborat în 2012, dar nu a fost finalizat. Acum s-a revenit la ideea de digitalizare a sistemului de medicină. „Noi trebuie să elaborăm mai întâi conceptul de E-Sănătate, după care acesta să fie pus în aplicare prin soluţii sectoriale”, a precizat Zinaida Bezverhni.

Digitalizarea presupune aplicarea unei fişe electronice a pacientului. Această fişă va conţine toate datele medicale ale pacientului, iar sistemul va avea acces la datele respective, cu protejarea confidenţialităţii, a datelor cu caracter personal. Fişa electronică va fi, cu alte cuvinte, un dosar electronic al pacientului, care va fi gestionat în cadrul unui ghişeu unic, pe întreg teritoriul Republicii Moldova.  

Asistenţa medicală presupune anumite etape: investigaţii de laborator, investigaţii la aparate medicale, prescrierea şi eliberarea medicamentelor. Prin fişa medicală electronică va fi evitată situaţia când pacientul care ajunge în spital este pus să repete unele analize, pe care le-a dat la policlinică. Sistemul automat va oferi datele de pe fişa electronică a pacientului şi ele vor fi disponibile în toate instituţiile sistemului medical. „De exemplu, în imagistică: ne dorim ca în acele zone rurale unde există un aparat de Roentgen, dar nu există radiolog sau imagist, pacientul să poată să meargă cu pelicula la un centru medical unde există un asemenea specialist, care să poată interpreta rezultatul investigaţiei şi poate da soluţia. Toate acestea se încadrează în conceptul cartelă medicală electronică. În multe ţări ea reprezintă un card, toate datele fiind stocate acolo”, a spus Zinaida Bezverhni.

Programarea pentru consultaţii în centrele de sănătate ale medicinii primare, care sunt conectate sistemul informaţional, va fi mult mai uşoară. Ea va fi făcută tot printr-un apel telefonic la un Call Centru. Acest Call Centru deja există, dar întrucât acum sistemul informaţional este fragmentat şi nu toate modulele sunt conectate la reţea – nu toate centrele de sănătate au acces la sistem, deci programarea încă nu este funcţională.  „Acum încercăm să-l facem să fie universal din punctul de vedere al acoperii”, a declarat Zinaida Bezverhni.   

O altă prioritate în implementarea sistemului informaţional în sistemul medical este reţeta electronică. „Dacă am avea astăzi reţeta electronică, medicamentele ar putea fi accesate mai uşor, de la domiciliu. Acum nu avem disponibile aceste soluţii digitale. Trebuie să mergem cu paşi rapizi, ca să implementăm aceste două instrumente mari”, a mai spus Zinaida Bezverhni.  

În opinia secretarului de stat, implementarea unei concepţii de E-sănătate ar eficientiza sistemul de sănătate, căci digitalizarea presupune nu doar crearea documentelor în format electronic, ci şi eficientizarea propriu-zisă a proceselor. Pentru că foarte multe dintre ele sunt o rutină, care înseamnă pierdere de timp.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite