Ministerul Educaţiei a publicat online bugetele şcolilor din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetele şcolilor pentru 2013 şi cele din acest an au fost publicate pe Budgetstories.md Foto: Adevărul
Bugetele şcolilor pentru 2013 şi cele din acest an au fost publicate pe Budgetstories.md Foto: Adevărul

Părinţii şi profesorii pot vedea pe net cum sunt cheltuite fondurile alocate de Ministerul Educaţiei în 1.300 de instituţii de învăţământ.

De-acum poţi verifica pe Internet cum sunt cheltuite fondurile instituţiei de învăţământ frecventate de copiii tăi, accesând secţiunea „Bugetul şcolii 2014“ de pe site-ul BudgetStories.md. În acest modul sunt incluse informaţii detaliate despre cum au fost repartizaţi banii din bugetele şcolilor în anul precedent, dar şi investiţiile în infrastructura instituţiilor de învăţământ. Poţi afla sumele alocate pentru educaţie în raioane şi la nivel de instituţie şcolară, din orice localitate.

Datele sunt prezentate în aşa fel încât utilizatorii poate compara bugetele mai multor şcoli simultan. „Graţie acestei platforme, oricine poate accesa în mod interactiv datele despre bugetele şcolilor în anul 2013 şi despre resursele planificate pentru anul 2014. Investiţiile în educaţie vor conduce la rezultate reale în îmbunătăţirea calităţii şi sporirea performanţei elevilor doar dacă vor fi făcute în mod echitabil şi responsabil“, a declarat ministrul Educaţiei, Maia Sandu, la lansarea modulului.

„Am creat această platformă pentru a le răspunde cetăţenilor la toate întrebările ce ţin de alocarea fondurilor în sistemul educaţional din ţara noastră. E vorba despre 1.300 de şcoli şi licee, unde oamenii pot vedea până în cele mai mici detalii pe ce sunt cheltuiţi banii alocaţi de Guvern“, a spus şi Victoria Vlad, economist la Centrul analitic independent Expert-Grup, organizaţie care s-a ocupat de implementarea tabloului electronic al finanţărilor şcolare.

Leac pentru fondul clasei

Ministrul Educaţiei a mai susţinut că prezentarea parametrilor financiari ai instituţiilor de învăţământ are rolul de a descuraja plăţile neoficiale din şcolile şi liceele moldoveneşti, fie sub formă de cotizaţii de la părinţi pentru fondul clasei, fie pentru evenimente în care sunt implicaţi şcolarii.

„Înainte ca părintele să plătească suplimentar, trebuie să verifice bugetul şcolii şi să vadă cum e cheltuit acest fond. Credem că publicarea acestor informaţii le va oferi părinţilor un argument în plus pentru a se opune efectuării acestor plăţi. Vom reuşi să reducem fenomenul plăţilor neformale atunci când vor fi alocate suficiente fonduri de către stat. Pentru ca acestea să fie suficiente, trebuie să fie cheltuite eficient“, a explicat Maia Sandu.

Suplimentar, orice elev, profesor sau părinte va putea descărca de pe pagina web un formular tipizat adresat conducerii şcolii. Managerii instituţiei de învăţământ sunt astfel obligaţi să publice bilanţul pe panoul informativ sau pe website-ul şcolii.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite