Mihai Cimpoi: Cultura dictează imaginea unei ţări

Mihai Cimpoi: Cultura dictează imaginea unei ţări

FOTO IPN

Cultura dictează imaginea unei ţări. În Republica Moldova însă domeniul nu este finanţat corespunzător, aşa cum se face în alte ţări civilizate. Constatarea a fost făcută de academicianul Mihai Cimpoi, într-o discuţie cu reporterul IPN la evenimentul aniversar al academicianului, care a împlinit 75 de ani. „Eu văd în cultură un mijloc şi de a comunica, de a ne deschide spre Europa şi spre lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Economia poate fi mai bună sau mai rea, politica este cum este, dar imaginea adevărată a unei ţări este cea culturală. Cultura e cea care dictează imaginea unei ţări”, a remarcat Mihai Cimpoi.
 
Referindu-se la cartea „consumată” de cititor, academicianul a spus că există un nivel de cultură generală care poate fi obţinut doar prin studierea literaturii universale, care este foarte bogată în scriitori şi personalităţi. Din câte observă însă, cititorii dau prioritate unui sau altui domeniu de interes, uneori îngust. „Cred că ceea ce se întâmplă –  aceste litigii, această răbufnire a lumii arabe, acest terorism care se extinde în Europa şi în întreaga lume îşi are originea în necunoaşterea  culturilor. Popoarele trebuie să-şi cunoască culturile, să facă schimb de valori culturale. Orientul trebuie să se apropie de Occident şi invers. Cum spunea Eminescu: „Există o unitate a fondului uman care se reflectă în cultură””, a remarcat Mihai Cimpoi.
 
Întrebat despre impactul declaraţiei prin care Uniunea Scriitorilor condamnă acţiunile Preşedinţiei împotriva spiritului românesc şi organizării statale, Mihai Cimpoi, care este unul dintre semnatari, spune că acţiunile preşedintelui ţării rămân periculoase. „Spuneau şi colegii din România că prima dată văd un preşedinte care e împotriva poporului său, e împotriva culturii naţionale, împotriva valorilor pe care le creăm noi. Este ceva ciudat. El trebuie să reprezinte interesele naţionale, ceea ce nu se întâmplă”, a notat academicianul.
 
Cât despre proiectele sale, Mihai Cimpoi spune că îşi doreşte să ducă la bun sfârşit cea de-a doua ediţie a Dicţionarului Enciclopedic –Mihai Eminescu, care din motive tehnice nu a apărut la aniversarea sa, dar şi să-şi ajute în continuare doctoranzii, care sunt mulţi şi dornici de cercetare. „Avem potenţial de tineri. Din păcate foarte mulţi dintre ei pleacă peste hotare, dar sunt tineri care s-au consacrat cercetării, scot cărţi. Aştept ca tineretul nostru să se dedice cu mai multă pasiune cercetării”. Academicianul şi-ar mai dori să reediteze o carte despre Brâncuşi şi una despre fiinţa românească.
 
Mihai Cimpoi a sărbătorit 75 de ani în data de 3 septembrie. Uniunea Scriitorilor din Moldova şi Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” au organizat vineri, 8 septembrie, o expoziţie foto-documentară cu genericul: „Mihai Cimpoi: drumul spre centru al literelor basarabene”, precum şi un medalion literar.
citeste totul despre: