Medicii din R. Moldova bat alarma: Anumiţi indicatori ne fac să credem că în ţară a ajuns tulpina britanică

Medicii din R. Moldova bat alarma: Anumiţi indicatori ne fac să credem că în ţară a ajuns tulpina britanică

FOTO simbol Sursa Shutterstock

Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că dublarea cazurilor de COVID-19 şi formele grave ale infecţiei sunt indicatori ai faptului că în Republica Moldova a ajuns noua tulpină britanică. Deşi noua tulpină nu poate fi depistată în laboratoarele din Republica Moldova, specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică au expediat deja probe în străinătate pentru a verifica prezenţa noii tulpini, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Între timp, potrivit specialiştilor, doar imunizarea a 70% din populaţia ţării ar putea pune capăt pandemiei de COVID-19.

Fostul viceministru al sănătăţii, Liliana Iaşan, spune că deşi încă nu a fost depistată oficial, medicii sunt convinşi că noua tulpină britanică de COVID-19 a ajuns şi în Republica Moldova, iar majorarea bruscă a cazurilor de infectări cu SARS-COV-2 este un argument în plus în acest sens.

„În ultimul timp, în lista de contacţi avem tot mai multe persoane venite din Marea Britanie. Nu atât dublarea numărului de cazuri, cât gravitatea formelor ne duce la ideea că este vorba de noua tulpină britanică”, a declarat Liliana Iaşan în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În acelaşi timp, specialiştii în imunizare spun că Republica Moldova este pregătită din punct de vedere logistic pentru demararea campaniei de imunizare. Iar înainte de vaccinare cetăţenii trebuie să cunoască şi despre existenţa unor reacţii ale organismului la vaccin.

„Sunt reacţii care pot apărea la orice vaccin. Este demonstrat că la a doua injecţie, deoarece creşte răspunsul imun al organismului, pot apărea unele reacţii, durere în locul injectării musculare, poate fi o roşeaţă locală, febră până la 38 grade C, poate fi o cefalee, dureri musculare care cedează în 24-48 ore”, a declarat Ninel Revenco, profesor universitar, specialist în imunizare.

Potrivit planului naţional de imunizare, în prima etapă vor fi vaccinaţi medicii, personalul şi beneficiarii serviciilor sociale. În etapa a doua vor fi imunizate persoanele cu vârste mai mari de 60 de ani şi persoanele cu comorbidităţi. În etapa a treia va fi imunizată populaţia generală, indiferent de vârstă.

„Primii vor fi imunizaţi medicii din terapie intensivă şi spitalele cu profil COVID-19, ulterior, angajaţii medicinei primare, spitaliceşti, până la farmacişti. La moment în instituţiile medicale toţi lucrătorii medicali aşteaptă vaccinarea”, a spus Liliana Iaşan.

Deşi anterior, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale anunţa că Republica Moldova va da startul campaniei de imunizare la mijlocul lunii februarie, deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat. Vaccinurile promise ţării noastre pe platforma COVAX întârzie să apară, autorităţile anunţând deja că vaccinurile ar putea ajunge în Republica Moldova la sfârşitul lunii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările