Magistraţii moldoveni vor fi monitorizaţi de judecători din statele UE care s-au confruntat cu corupţia din justiţie

Magistraţii moldoveni vor fi monitorizaţi de judecători din statele UE care s-au confruntat cu corupţia din justiţie

Judecătorii moldoveni vor fi monitorizaţi de o misiune de magistraţi din statele membre UE Foto: Adevărul

O misiune de magistraţi din statele Uniunii Europene a fost solicitată de către Guvernul de la Chişinău pentru a interacţiona şi monitoriza procesul de justiţie din Republica Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit premierului Iurie Leancă, deja au fost duce negocieri în acest sens cu unii dintre oficialii statelor din UE, care au promis că vor da curs solicitării Guvernului de la Chişinău, relevă IPN.

Iurie Leancă a spus că a recurs la această metodă după ce mai multe reforme în domeniul justiţiei nu au dat rezultatul aşteptat, iar „sistemul opune o rezistenţă enormă”.

„Nu mai pot fi tolerate cazurile când magistraţii iau decizii care afectează mii de cetăţeni sau când criminali condamnaţi la 20 de ani de închisoare sunt eliberaţi mai apoi peste şapte luni. Din păcate, justiţia noastră rămâne un domeniu foarte corupt. O astfel de metodă a dat rezultate şi în alte ţări care anterior s-au confruntat cu problema corupţiei în justiţie şi sper că va da aceleaşi roade şi la noi. Aşa că să vină aceşti judecători şi să stea pe capul alor noştri, să-i monitorizeze”, a spus şeful cabinetului de miniştri.

Premierul moldovean s-a arătat optimist că fenomenul corupţiei ar putea fi eradicat odată cu înaintarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, care poate ajuta Republica Moldova nu doar prin alocarea mijloacelor financiare, dar şi prin exercitarea de presiuni.

Potrivit lui Iurie Leancă, în sistemul judecătoresc, procuratură, Ministerul de Interne sunt şi angajaţi oneşti, însă aceştia de cele mai multe ori nu sunt susţinuţi şi chiar sunt marginalizaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările