Iurie Ciocan apreciază activitatea CEC la aceste alegeri pe un 8 ferm

Iurie Ciocan apreciază activitatea CEC la aceste alegeri pe un 8 ferm

FOTO Sandu Tarlev

Iurie Ciocan, membru al Comisiei Electorale Centrale, apreciază activitatea Comisiei în cadrul acestor alegeri pe un 8 ferm. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Iurie Ciocan a declarat că, cu regret, nu toţi alegătorii au putut participa la votare, însă numărul celor care nu au putut participa la votare nu ar influenţa rezultatul şi în aceste condiţii nu poate fi vorba despre o fraudă, transmite IPN.

Membrul CEC afirmă că, probabil, s-ar fi putut face mai mult în campania de informare pentru că cei care nu au reuşit să voteze au invocat că nu au fost informaţi referitor la înregistrarea prealabilă. „Ceea ce s-a întâmplat acum nu cred că va rămâne neobservat pentru că noi nu am avut un aşa număr de mare niciodată de participanţi la votare în afara ţării. Peste 138 de mii de alegători în afara ţării este un record absolut pentru Republica Moldova”, a notat Iurie Ciocan.
 
Potrivit lui, în turul întâi la votare au participat circa 60 de mii de alegători în afara ţării, iar turul doi şi turul întâi obligatoriu se organizează în aceleaşi condiţii. Înainte de turul întâi, CEC a adoptat hotărâri cu privire la birourile din afara ţării şi nimeni nu a contestat această hotărâre. „Mai mult ca atât, nici nu a scos-o în discuţie măcar, să vină cu obiecţii, să zică: „Daţi să o revedem”. Ştiţi de ce? Pentru că la acea etapă pe culoare se vorbea că: „E bine că în Rusia sunt numai cinci birouri şi în Italia sunt 25”. Şi cu bucuria aceasta au plecat şi nu au contestat. Vedeţi cum are băţul două capete?”, a spus Iurie Ciocan.
 
În opinia sa, în afară de faptul că alegerile trebuie să fie libere, corecte, transparente, deschise, trebuie să mai fie şi legale. „Astăzi condiţiile legii sunt aşa cum sunt ele, este plafonat numărul de buletine pentru un birou electoral. Punctum. Altfel nu putea fi”, a mai spus membrul CEC.
 
Iurie Ciocan a mai spus că CEC a aprobat raportul privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Mai multe lucruri urmează să fie analizate, revăzute şi membrii Comisiei urmează să vină cu propuneri concrete pentru îmbunătăţirea, inclusiv a cadrului legal pentru perioadele viitoare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: