Gazprom refuză oferta Chişinăului ca datoria la gaz a Transnistriei să fie achitată de Tiraspol: Rusia preferă să menţină Moldova în sfera de influenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea Chişinăului privind restructurarea datoriilor la gaz, în aşa fel ca Moldova să ramburseze timp de 15 ani datoria malului drept al Nistrului, iar datoria malului stâng să fie pusă pe seama autorităţilor de la Tiraspol, a fost refuzată de Gazprom, scrie publicaţia rusă Kommersant.

Gazprom a refuzat propunerea Moldovei privind restructurarea datoriei la gaz, ce constituie 6.5 miliarde de dolari. Aceasta presupunea ca cea mai mare parte a sumei, de 5.8 miliarde de dolari, să fie achitată de Tiraspol, pentru consumul malului stâng al Nistrului, regiunea primind gaz aproape gratis din anul 1992, iar Chişinăul să achite datorita de 750 milioane de dolari timp de 15 ani. Datoria acumulată de malul drept al Nistrului.

Din punct de vedere juridic, datoria aparţine companiei moldo-ruse Moldovagaz, care livrează gaz în Moldova pe ambele maluri.

În perioada 16 - 18 ianuarie, Igor Dodon a avut o întrevedere la Moscova cu Vladimir Putin şi preşedintele Gazprom, Alexei Miller. Dodon a informat atunci oficialii ruşi despre faptul că Moldova are o schemă de restructurare a datoriei.

Săptămâna trecută, în cadrul negocierilor dintre Pavel Filip şi vicepreşedintele Gazprom, Valerii Golubev, premierul a prezentat schema. Potrivit acesteia, Moldova era dispusă să stingă datoriile prin oferirea către Moldovagaz a unor active, iar partea datoriei Transnistriei să fie pusă pe seama celor de la SRL „Tiraspoltransgaz” (companie din stânga Nistrului ce se ocupă de transportarea şi livrarea gazului) şi ulterior către administraţia regiunii de la Tiraspol.

Însă, o asemenea variantă care lipseşte Gazprom de perspectiva de a rambursa banii nu a fost acceptată. În cadrul întrevederii cu Filip, preşedintele Gazprom doar a subliniat că restructurarea datoriei istorice a Moldovei este posibilă doar în condiţiile menţinerii achitării cheltuielilor curente în proporţie de 100%. 

Expertul rus Veaceslav Mişenko de la Argus Media susţine că din punct de vedere economic problema datoriilor nu are o soluţie, pentru că economia Transnistriei este incapabilă să achite datoria respectivă. De aceea, problema ar fi una politică. 

Expertul consideră că dacă luăm în calcul că Rusia nu a recunoscut suveranitatea Transnistriei, în viitor s-ar putea ca Moscova să „împingă” părţile spre reintegrare. Iar datoria enormă ar putea fi folosită în calitate de pârghie de presiune pentru întoarcerea Moldovei, care în ultimii ani pledează pentru integrarea europeană, în sfera de influenţă a Moscovei. Moment important pe fundalul situaţiei din Ucraina.

Potrivit lui Veaceslav Mişenko, metoda de reglementare a situaţiei aleasă de Rusia, în mare parte depinde de politica autorităţilor de la Chişinău, scrie kommersant.ru citat de Adevărul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite