FOTO „Oraşul Demnităţii”, după două săptămâni de proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Oraşul Demnităţii” creat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de către oamenii care protestează împotriva actualei clasei politice din Republica Moldova devine tot mai organizat. La peste două săptămâni de la înfiinţare, acesta a fost deja împărţit în cartiere, are sistem de menajare a deşeurilor, un sistem de securitate, cantină funcţională şi dispune şi de un punct medical.

Locuitorii „Oraşului Demnităţii” spun că la început le-a luat câteva zile să pună pe picioare o infrastructură a oraşelului şi să înţeleagă cum trebuie să funcţioneze lucrurile aici. După mai bine de două săptămâni de când stau în piaţă, oamenii spun că au ajuns, totodată, să-şi dea seama cine protestează cu adevărat şi cine sunt cei care vin voluntar sau trimişi de cineva cu scopul de a încerca să-i provoace sau să-i denigreze.

image

Ritmul unui oraş obişnuit

Orăşelul format din corturi este împărţit în trei cartiere, fiecare având responsabili de securitate, aprovizionare, ordine şi igienă. Aceştia au grijă ca oamenii să aibă periuţe şi pastă de dinţi şi săpun, să nu fie aruncate gunoaie pe jos şi ca fiecare să aibă ce mânca şi bea. Responsabilii de gestionare a oraşului spun că nu toate corturile amplasate în PMAN sunt ocupate în permanenţă deoarece mulţi dintre protestatari îşi împart timpul între locul de muncă şi piaţa din centrul Capitalei.

„În mediu, zi de zi aici se află peste două sute de persoane, iar corturi avem în jur de patru sute. Spre seară, deobicei se adună mai mulţi oameni, aceasta deoarece mulţi se duc ziua la lucru, iar noaptea vin şi stau aici ca să-şi continue protestul. Astfel, uneori se întâmplă să nu avem suficiente corturi, iar alteori să avem mai multe corturi libere. Oraşul este unul viu, oamenii vin şi pleacă. Se duc să-şi mai vadă familia, să mai facă o baie, să-şi aducă alte haine. Mulţi dintre cei care au un program de lucru încărcat vin şi stau aici în weekend. Totodată, sunt foarte mulţi oameni care nu au plecat de aici încă de la început, de pe data de 6 septembrie”, ne spune Ruslan Verbiţchi, un tânăr activist responsabil de logistică.

image

La cantina din oraşelul de corturi, manifestanţii beneficiază de trei mese pe zi. Mâncarea este gătită de câţiva bucătari voluntari din rândurile lor, iar produsele sunt aduse în permanenţă de chişinăuienii care s-au solidarizat cu ei. La fiecare 5-7 metri este amplasat câte un coş de gunoi şi tot din surse proprii oamenii au adus şi câteva toalete publice.

image

Patru medici de gardă şi patrulă non-stop

Un grup de patru medici voluntari au creat un punct medical la care stau pe rând de gardă în fiecare zi începând cu ora 9 dimineaţă până la 10 seara. Aceştia au venit cu echipament propriu şi au cumpărat o parte din medicamente, restul fiind achiziţionate din banii aduşi de oamenii simpli.

image

„Eu acum sunt în concediu şi am preferat să vin să stau aici să contribui cu ce pot. Am venit de bună voie la îndemnul unui prieten care stă de la început aici. Fac acest lucru în semn de solidaritate cu protestatarii şi pentru că, după cum ştiţi, nici noi medicii nu suntem într-o situaţie mai bună decât a celorlalţi oameni (...) Aici în piaţă sunt oameni de diferite vârste şi cu diferite probleme de sănătate. Vă daţi seama că problemele lor se mai acutizează, dat fiind că dorm permanent la sol şi stau ziua în soare. Cei mai mulţi dintre ei vin cu răceli şi cu tensiune arterială. Le acordăm primul ajutor medical, iar pe cei cu probleme mai grave îi trimitem la spital”, explică Alexandru Munteanu, medic-chirurg din Chişinău în vârstă de 57 de ani.

De securitatea din orăşelul de corturi răspund veteranii războiului de pe Nistru şi din Afganistan şi foşti angajaţi din organele de forţă. În aceste două săptămâni de când oamenii s-au stabilit în piaţă, aceştia lucrează în ture de câte 24 de ore în care au grijă ca oamenii să nu fie atacaţi sau provocaţi la acte de violenţă. Ei spun că până în prezent nu au parte de incidente majore şi că protestul se menţine în limitele unei acţiuni paşnice.

image

Decişi să-şi continue protestele

Unii dintre protestatari spun că, deşi au fost dezamăgiţi de organizatori şi de rezultatele altor proteste organizate de la obţinerea indepedenţei Republicii Moldova până în prezent, îşi vor continua lupta „până vor avea loc adevărate schimbări în ţară”. Declară că, deşi guvernanţii mizează ca ei să-şi piardă speranţa şi să plece, nu intenţionează nicicum să-şi înceteze protestele.

image

„Lumea trebuie să înţeleagă că lucrurile bune nu se obţin sau se recuperează uşor. Eu nu mă aflu aici de dragul Platformei DA sau al altui organizator. Eu sunt aici ca să susţin revendicările pe care le are majoritatea populaţiei care ţin de recuperarea statului şi punerea acestuia pe un traseu european. Eu stau în piaţă pentru că vreau să contribui la rezolvarea problemelor pe care le are societatea şi care ne afectează pe toţi dintre noi”, ne spune Ion Mercic, un locuitor al Capitalei în vârstă de 50 de ani.

 

image
image
image
image
image
image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite