EXCLUSIV Tânărul care a pus pe blog baza de date a Fisc Moldova s-a ales cu dosar penal

EXCLUSIV Tânărul care a pus pe blog baza de date a Fisc Moldova s-a ales cu dosar penal

FOTO: ADEVĂRUL Grigore este acuzat de difuzarea datelor cu caracter personal

ANCHETĂ Grigore Diviza, studentul care a postat la el pe blog date cu caracter personal din baza de date a Fisc, s-a ales cu dosar penal. Oamenii legii au luat această măsură după dezvăluirile din „Adevărul". Procurorii au ridicat, vineri seară, din casa băiatului, mai multe componente de la calculatorul acestuia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Grigore Diviza, tânărul de 24 de ani student la Facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică din Chişinău, a ajuns pe mâna procurorilor după ce a publicat pe blogul său mai multe informaţii cu caracter personal din registrul fiscal al ţării.
După ce vineri „Adevărul" a prezentat în exclusivitate povestea „WikiLeaks de Moldova", oamenii legii au percheziţionat în aceeaşi zi casa lui Grigore. Studentul s-a ales şi cu dosar penal, fiind acuzat de acces neautorizat la reţelele şi serviciile de telecomunicaţii, încălcarea inviolabilităţii vieţii personale şi încălcarea regulilor de securitate a sistemului informatic.

EXCLUSIV Elevul care a scris „M... Băsescu" pe site-ul Inspectoratului Şcolar, săltat de poliţişti şi anchetat de procurori

Anchetă cu întârziere
„Mi-au confiscat 3 hard-diskuri şi două DVD-uri cu mai multe informaţii stocate de mine. Mai multe nu pot spune decât prin avocat", a declarat Grigore Diviza pentru „Adevărul". Interesant este că oamenii legii au decis demararea anchetei abia după ce „Adevărul" a prezentat povestea „Reţelei agenţilor" de la Fisc. Şi asta chiar dacă Grigore Diviza a început să posteze încă din septembrie 2010, pe blogul său, www.pustiulsinguratic.weblog.ro, informaţii din baza de date a Fiscului.

Ştiau de scurgerea
de informaţii

Mai mult, oficialii de la Inspectoratul Fiscal au declarat joia trecută pentru „Adevărul" că au cunoştinţă despre scurgerea de informaţii şi postarea ilegală a unor date confidenţiale din registrele instituţiei. „Ştim că anumite lucruri din baza de date au apărut pe internet", a spus la acea dată Mihail David, şeful Departamentului de Securitate Internă şi Anticorupţie din cadrul Fisc.
„Am început să ne ocupăm de acest caz în urma unei sesizări depuse, vineri după-amiază, de oficialii de la Inspectoratul Fiscal Princila de Stat. Noi nu avem obligaţia să navigăm pe internet după astfel de lucruri", a declarat Dumitru Purici, procuror în cadrul Secţiei Tehnologii Informaţionale şi Investigaţii a Infracţiunilor în domeniul informaticii de la Procuratura Generală.
Acesta a mai declarat că în dosarul „WikiLeaks de Moldova" vor fi cercetate şi alte persoane. ;

Ce riscă Grigore
Conform Codului Penal, o persoană care se face vinovată de difuzarea datelor cu caracter personal poate primi amendă de la 4.000 la 10.000 de lei. Mai mult, accesul neautorizat la reţele şi servicii de telecomunicaţii se pedepseşte cu amendă de până la 60 de mii de lei şi închisoare de la 1 la 5 ani.


„Agenţii" de la Fisc ai lui Grigore
MĂRTURIE

 Grigore Diviza a declarat pentru „Adevărul" că a pus mâna pe baza de date de la Fisc chiar cu ajutorul unor angajaţi ai instituţiei de stat. Pe cei doi „colaboratori", Grigore i-a inclus într-o „listă neagră" publicată la el pe blog.
„Cei care mi-au oferit de lucru la programul bazei de date de la Fisc sunt Boris Bantea (şeful Direcţiei Marilor Contribuabili din cadrul instituţiei - n.r.) şi Grigore Prisneac (inspector la Fisc în cadrul aceleiaşi Direcţii - n.r.)", a precizat Grigore Diviza.

Cum a decurs
colaborarea

Tânărul susţine că în martie 2010 a intrat în legătură cu cei doi salariaţi ai instituţiei. „Aceştia mi-au promis că, dacă îi ajut să modernizeze programul de utilizare a bazei de date, îmi vor da 20 de mii de lei şi, eventual, mă vor ajuta să mă angajez la Fisc", a mai declarat Grigore pentru „Adevărul".
Timp de trei luni, susţine Grigore, a muncit la programul „Reţeaua agenţilor" şi, după ce a reuşit să-l facă funcţional, l-a predat celor doi colaboratori ai săi de la Fisc. După ce şi-a terminat o parte din muncă, Grigore a predat lucrarea. „Din iunie 2010 toate legăturile cu cei doi inspectori cu care colaboram s-au oprit brusc. Dacă înainte îi găseam oricând aveam nevoie, acum deveniseră foarte ocupaţi", a spus tânărul. Reporterii „Adevărul" au încercat să ia legătura cu cei doi angajaţi de la Fisc acuzaţi de Grigore. Niciunul dintre ei nu a fost de găsit. Mai mult, Boris Bantea a intrat brusc în concediu fără plată, cu o zi înaintea apariţiei articolului din ziar.

Ex-ministru de Finanţe:
„Situaţia e foarte gravă"

În timp ce actuala conducere de la Fisc a intrat în „silenzio stampa" după dezvăluirile de vineri din „Adevărul", foşti miniştri de la Finanţe şi Economie au comentat afacerea „WikiLeaks de Moldova".

Cine are acces
la baza de date

Mihail Pop, ex-ministru de Finanţe şi fost şef la Fisc pentru aproape şase ani, a explicat că la baza de date a instituţiei are acces un grup restrâns de persoane.
„Doar administratorul reţelei şi câţiva şefi de departament pot accesa informaţii de acolo, pe baza unei parole. Fiecare activitate de acest gen este înregistrată, astfel încât se poate afla în orice moment cine şi ce informaţii a luat", a explicat Mihail Pop. Acesta a mai subliniat că dacă o persoană neautorizată a putut primi o treime din baza de date a instituţiei, situaţia este foarte gravă.
„Se încalcă secretul comercial, dreptul la confidenţialitatea datelor personale", a mai spus Pop. De acceaşi parte, Igor Dodon, ex-vicepremier şi fost ministru al Economiei, susţine că scandalul de la Inspectoratul Fiscal are un efect negativ atât asupra credibilităţii instituţiei, cât şi asupra agenţilor economici.

Azi, detalii
din anchetă

„Credeam că doar la capitolul colectare a impozitelor situaţia este proastă. Dar dacă sunt probleme şi în privinţa securităţii informaţiilor, atunci situaţia este chiar foarte gravă. Am senzaţia că în domeniul administrării fiscale dăinuieşte haosul", a declarat Igor Dodon, deputat comunist.
Procurorul Dumitru Purici care se ocupă de „dosarul «WikiLeaks»" a anunţat că în cursul acestei zile vor da o informaţie mai detaliată asupra anchetei.

Mai multe despre acest caz citiţi aici "WikiLeaks de Moldova"


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările