Dorin Chirtoacă a promis că pe arena Circului din Chişinău, pustiu de şapte ani, vor reveni clovnii şi spectatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De şapte ani pe această arenă n-a călcat niciun circar
De şapte ani pe această arenă n-a călcat niciun circar

Circul de Stat arată astăzi ca o ruină. Arena e pustie, scaunele sunt jerpelite, iar pe coridoarele imense bate vântul. Singurii care îi redau senzaţia de viaţă sunt cei opt angajaţi, un urs, câţiva căţei şi pisici.

Pe coridoarele spaţioase ale circului poţi să fluieri fără grijă. Nimeni nu te aude, doar că ai toate şansele de pe tavan sau păreţi să cadă peste tine moloz. Foarte atent de ce se întâmplă acolo este doar ursul Malâş, ţinut într-o cameră din capătul coridorului lung de vreo sută de metri. Şi el tânjeşte după spectatori, aplauze, forfotă. Ursul, obişnuit cu singurătate, îşi scutură nervos blana când văzu mulţimea zgomotoasă de jurnalişti. Ion Rotaru, dresorul său, îl ajută să-şi revină. Peste câteva minute, deja degajat, ursul urcă pe o frânnghie şi o traversă atent dintr-un capăt în altul. Pentru aceasta dresorul îl răsplăti cu o cutie de lapte condensat din care animalul sorbi cu plăcere.

Circul e închis. Ursul totuşi se pregăteşte, totuşi, pentru reprezentaţie

Ion Rotaru lucrează la circ de 18 ani. În 2004, când acesta a fost închis pentru reparaţie, circarul a rămas pe drumuri cu ursul său. „O vreme a hoinărit prin Europa. În ultimul an însă nu a avut niciun contract. A stat acasă şi el, şi ursul. Adică el în casă şi Malâş în garaj, căci fostul director i-a cerut să-i plătească 200 de lei pe zi pentru găzduirea animalului. „Eu şi aşa am cheltuieli enorme pentru întreţinerea ursului. 5.000 de lei pe lună dau doar pentru mâncare", a spus Ion Rotaru.

De două luni, de când director al circului a devenit Dumitru Gambur, i-a permis ursului să trăiască acolo pe gratis. Lui Malâş îi ţin companie câţiva căţei şi vreo şase pisici şi ele membre ale trupei de circari.

Edilul Capitalei a promis să ajute

Edificiul părăsit al circului nu poate să nu atragă atenţia trecătorilor: geamuri sparte, maidanezi care îşi fac acolo nevoile, stoluri de cioroi ce s-au oploşit în pod. „Lucrurile nu mai pot continua astfel", a spus edilul Capitalei Dorin Chirtoacă. Primarul a ăpromis să facă tot ce poate pentru a schimba starea lucrurilor.

„Îmi asum responsabilitatea ca acest obiectiv să fie redeschis şi redat publicului din Chişinău şi din republică. Pentru început trebuie să facem evaluarea, să vedem exact care sunt pagubele produse", a spus primarul după ce a fost, ieri, la circ.

Directorul Dimutru Gambur a menţionat că aşteaptă cu nerăbdare o decizie a guvernului ca circul să redevină ce a fost cândva. „Avem nevoie de vreo 25 milioane de lei, ca să-l putem redeschide. Există agenţi economici din Germania, Turcia, România care doresc să investească, doar că au nevoie de garanţie. Aşteptăm decizia Guvernului", a spus şeful ce are în subordine doar opt angajaţi şi o arenă devastată.

Circul, proprietatea statului

Circul de Stat din Chişinău a fost închis pentru reparaţii în 2004. Patru ani mai târziu, în baza unui ordin emis de ministrul Culturii de pe atunci, Artur Cozma, din Întreprinderea de Stat a devenit Societatea pe Acţiuni, proprietar devenind o companie off-shore din Cipru. Anul acesta însă Curtea de Apel Economică a declarat nul contractual şi circul a revenit în proprietatea statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite